ßßß Cookit - przepis na Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym

Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Kto z Was nie lubi pulpecików? Takie w sosie pomidorowym to ulubiona wersja mojego męża. Robię je dość często, ale ostatnie wyszły wyjątkowo pyszne, więc póki pamiętam zamieszczam na nie przepis. Smak zawdzięczają na pewno samodzielnie dobranemu i zmielonemu mięsu oraz aromatycznej natce pietruszki i lubczykowi. Sos pomidorowy z przecieru pomidorowego powstaje w kilka chwil.
Składniki na 4 porcje:
800 g mięsa wieprzowego (np. z łopatki)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 jajka
1/2 pęczka natki
ok. 4 łyżek bułki tartej + kilka do obtaczania
4 łyżki oleju rzepakowego
ok. 1,5 szklanki wody
sos:
ok. 400 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonego lubczyku
Mięso mielimy samodzielnie w maszynce do mielenia mięsa. Ja najpierw przepuszczam przez grubsze oczka, później drugi raz przez te drobne. Można kupić gotowe mięso mielone, ale przygotowując je samemu mamy pewność co jemy i na pewno jest w nim mniej tłuszczu. Najlepsza moim zdaniem jest do tego celu łopatka wieprzowa. Karkówka będzie za tłusta, szynka zbyt chuda.
Zmielone mięso mieszamy ręką (ja zakładam rękawiczkę winylową) z przyprawami, jajkiem, posiekaną drobno natką oraz bułką tartą. Wyrabiamy na gładką masę, która nie powinna być ani za rzadka, ani za sucha, taka aby łatwo było z niej uformować pulpety.
Formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na złocisty kolor. Ja do przekładania na wszystkie strony używam szczypców do grilla.
Usmażone pulpety przekładamy do szerokiego garnka – ważne jest bowiem, aby nie stykały się ze sobą lub nie leżały jeden na drugim. Zalewamy gorącą wodą tak, aby zakrywała je do połowy. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Dodajemy lubczyk oraz przecier pomidorowy. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 10 minut.
Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami oraz jakąś zdecydowaną w smaku surówką np. z surówką z cykorii na słodko .
Polecam także inne przepisy z bloga na pulpety czy klopsy:
Klopsiki Hellberga
Klopsiki w sosie z selera korzeniowego
Chińskie spaghetti z klopsikami
Spaghetti z dynią i klopsikami wołowymi z papryką
Pulpety z kurczaka z chilli i kukurydzą
Pulpety z kurczaka w sosie koperkowym
Źródło:http://mopswkuchni.net/2017/02/17/pulpety-wieprzowe-w-sosie-pomidorowym