ßßß Cookit - przepis na Kotlety z czerwonej soczewicy

Kotlety z czerwonej soczewicy

nazwa

Wykonanie

Na blogach królują kotlety z soczewicy wiec i ja postanowiłam ich spróbować. Pierwotny przepis z którego korzystałam nie podszedł pod moje kubki smakowe więc je trochę podrasowałam. Kotlety wyszły smaczne, przede wszystkim zdrowe a najlepiej smakowały maczane w kethupie. Na pewno trzeba je dobrze przyprawić żeby nie smakowały jałowo. Wzorowałam się na tym przepisie.
Składniki : ( z podanej porcji wychodzi sporo kotlecików, nie liczyłam dokładnie ile )
1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
1 papryka
1 pomidor
1/2 papryczki chilli
1 łyżeczka pieprzu cayenne ( dałam mniej )
1 łyżeczka słodkiej papryki
kilka łyżek kaszy many do zagęszczenia konsystencji
około łyżki sosu worcestershire
garść natki pietruszki
ulubione przyprawy
sól, pieprz
jajko
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
Soczewicę moczymy w dużej ilości wody przez całą noc. Drugiego dnia dobrze ją przepłukujemy, wrzucamy do miski wraz z papryką i pomidorem ( ja ze swojego zciągłam skórkę ). Blenderujemy na gładką masę. Dorzucamy przyprawy, pokrojoną drobno papryczkę chilli. Następnie dodajemy kasze mannę do zagęszczenia - ilość według indywidualnych potrzeb, tak żeby łatwo dało się formować kotlety.
Formujemy kotlety, najlepiej wcześniej wrzucić trochę masy na patelnię, usmażyć i sprawdzić czy są dobrze doprawione. Moje wyszły lekko pikantne.
Następnie obtaczamy w rozbełtanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu i w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoto z obu stron.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/07/Kotlety-z-czerwonej-soczewicy.html