ßßß
(5-6 porcji)Składniki:1 cebula, pokrojona w kostkę1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki1 pietruszka pokrojona w kostkę1 marchewka pokrojona w kostkę2 łyżki masła300 g wołowiny, pokrojonej w grubą kostkę1 łyżka mielonej słodkiej papryki1 łyżeczka ostrej papryki w proszku1 łyżeczka suszonego tymianku1/2 szklanki białego wina wytrawnego4 szklanki bulionu drobiowego lub wołowegosól, pieprz i cukier do smaku1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę500 ml passaty pomidorowej1 łyżka koncentratu pomidorowego2 łyżki posiekanej natki pietruszki do podaniaPrzygotowanie:W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż wołowinę i podsmaż z każdej strony do zarumienienia, po czym przełóż do miseczki.Do tego samego garnka dodaj cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę i podsmaż do lekkiego zarumienienia.Dodaj papryki w proszku, tymianek, podsmaż przez chwilę, po czym dodaj wino i gotuj aż prawie odparuje. Następnie wlej bulion, wmieszaj przecier pomidorowy i passatę, dopraw solą i pieprzem. Włóż wołowinę, przykryj garnek pokrywą i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.Po tym czasie dodaj paprykę oraz ziemniaki, przykryj i gotuj do miękkości ziemniaków, przez około 30 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku jeżeli to konieczne.Posyp gotową zupę pietruszką i podawaj najlepiej z chrupiącym chlebkiem.Smacznego!
English versionBeef goulash soup(5-6 servings)Ingredients:1 onion, diced1 clove garlic, thinly sliced1 parsnip, diced1 carrot, diced2 tablespoons butter300 g beef, cut in thick dice1 tablespoon sweet paprika powder1 teaspoon hot pepper powder1 teaspoon of thyme1/2 cup dry white wine4 cups of chicken or beef stocksalt, pepper and sugar to taste1 red bell pepper, diced3 potatoes, peeled and diced500 ml tomato passata1 tablespoon tomato paste2 tablespoons chopped parsley for servingPreparation:In a large pot heat the butter, add beef, cook on medium heat until browned and transfer to a plate.Add onions, garlic, carrots and parsnip to the same pot and cook until soft and lightly browned.Add sweet and hot paprika and tyme, stir, cook for a minute and add wine. Cook until almost evaporated and add stock, tomato puree, tomato passata and season with salt and pepper. Add beef, cover with the lid and cook on low heat for 1 hour.Add the bell pepper and potatoes, cover and cook until soft, for about 30 minutes. Season with salt, pepper and sugar to taste if necessary.Sprinkle with parsley and serve with crusty bread.Enjoy!
Share the post "Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup"


