Wykonanie
Dzisiaj chciałabym zaprosić Was do przygotowania sałatki z wykorzystaniem pieczonych jesiennych warzyw. Razem ze mną potrawę z ich udziałem przygotowała
Marta z Codziennego gotowania . Pieczona
dynia hokkaido smakuje bardzo podobnie do
batatów, ma zupełnie inną strukturę niż inne
dynie, jest bardzo pożywna, a jej skórka po upieczeniu to naprawdę wielki przysmak. Pieczonych
buraków chyba nie muszę Wam zachwalać, są po prostu pyszne. Możecie dodać do sałatki jeszcze inne pieczone warzywa np.
marchewkę czy
ziemniaki.
Składniki na 4 osoby:1/2 dyni hokkaido4 średnie
buraczki1 szklanka pęczaku200 g
świeżego szpinaku1 ząbek
czosnku100 ml
jogurtu naturalnego1/2 pęczka
koperku1 łyżka
soku z cytryny1/2 łyżeczki mielonego
kminkusól,
pieprzoliwa z oliwek (nie z pierwszego tłoczenia)
Buraków nie obierać, umyć i piec ok. 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC.
Dynię hokkaido oczyścić z nasion. Nie obierać ze skórki. W tym gatunku dyni skórka jest po upieczeniu jak najbardziej jadalna i bardzo smaczna. Pokroić w podłużne kawałki. Ułożyć na balsze do pieczenia. Posmarować
oliwą z oliwek i posypać
solą,
pieprzem oraz
kminkiem lub inną ulubioną
przyprawą.Gdy
buraki będą się piec już 60 minut wstawić uprzednio przygotowaną
dynię i piec przez 30 minut.Ugotować pęczak (ok. 20 minut).
Szpinak przebrać, odrzucić grubsze łodyżki. Pozostałe liście dokładnie opłukać i osuszyć. Podsmażyć na łyżce
oliwy (tylko tak, aby straciły objętość, ale nie kolor). Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
sól i
pieprz.Upieczone
buraki zalać zimną
wodą, odcedzić. Następnie obrać i pokroić w słupki.Przygotować sos: wymieszać
jogurt z
sokiem z cytryny, posiekanym
koperkiem oraz
przyprawami.Skomponować
sałatkę. Najlepiej, aby składniki były ciepłe. Podawać z sosem.