Wykonanie
Po tej przeraźliwie długiej zimie nie możemy nacieszyć się świeżymi, pachnącymi, wiosennymi warzywami.
Młoda kapusta,
rzodkiewka,
ogórki gruntowe,
kalarepka, a teraz przyszła
pora na
botwinkę. Żeby było szybko i, żeby smak młodziutkich
buraczków nie został zagłuszony zrobiłam taką oto
Botwinkę z
jogurtem .

Składniki:Pęczek
botwinkiŁyżka
oliwy½ łyżeczki
soli½ łyżeczki
pieprzuZąbek
czosnkuŁyżeczka
soku z cytryny150g gęstego
jogurtu naturalnegoWykonanie:
Botwinkę myjemy, małe
buraczki obieramy ze skórki. Oddzielamy
buraczki od łodyżek, a łodyżki od listków. Wszystkie części dość drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy pokrojone
buraczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku,
sok z cytryny,
sól i
pieprz. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając. Dosypujemy posiekane łodyżki, mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy też drobno pokrojone listki i całość podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty, ciągle mieszając. Wyłączamy gaz, dodajemy
jogurt w temperaturze pokojowej. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku i podajemy.
