Wykonanie
Kontynuując buraczane przygody, tym razem mam dla Was świetny świąteczny (może nie tylko?! ;) ) dodatek do
wędlin, czy
serów – mus z pieczonych
buraków z
orzechami włoskimi. Idealny również do
schabu,
kaczki i gęsi! Jak się zapewne domyślacie zrobienie takiego musu jest super proste. Wystarczy upiec
buraki dodać parę składników i gotowe ;) A na
stole zawsze to coś nowego i zaskakującego :) Polecam!
Składniki: na słoiczek około 250 ml3 małe
buraki3 łyżki
oliwy2 małe ząbki
czosnkuSok z ½
pomarańczy1 łyżka
soku z cytryny30 g
orzechów włoskich2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnegoSólPieprzWykonanie:
Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową (każdego osobno). Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Pieczemy
buraki około 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy
buraki z piekarnika, studzimy, obieramy i kroimy na kawałki.Na patelni rozgrzewamy
oliwę i smażymy na niej przeciśnięty przez praskę
czosnek. Po około minucie dodajemy sok z
pomarańczy i
cytryny. Mieszamy. Dodajemy
buraki, po czym przykrywamy patelnię i dusimy około 5 minut. Odstawimy z ognia. Gdy całość trochę przestygnie dodajemy
orzechy,
jogurt i miksujemy na gładki mus. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Przechowujemy w zamykanym pojemniku lub słoiczku. Smacznego! ;)
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)