Wykonanie
Ostatnie dwa miesiące to dla mnie czas wyzwań. Ciągle mam jakieś komplikacje zdrowotne, a tutaj pojawił się
młody człowiek. Cieszę się, że mam takie wsparcie w moim
mężu, bo inaczej naprawdę byłoby ciężko. Teraz jestem przeziębiona, a dziecko ma
mieć w piątek szczepienia. Robimy wszystko, aby się nie zaraziło, więc ja staram się
mieć z nim jak najmniejszy kontakt… Przy karmieniu piersią wyjście z przeziębienia nie jest zbyt łatwe. Staram się dużo pić (to akurat sprzyja jeszcze laktacji), przeczyszczam nos
wodą z
solą fizjologiczną, na gardło biorę tabletki do ssania z propolisem.
Czosnek i
cebula nie są wskazane w dużej ilości, bo mogą zmieniać smak
mleka, więc nie korzystam tym razem z ich dobroczynnych właściwości. Mam nadzieję, że szybko przejdzie.Tymczasem zapraszam po przepis na mega proste i szybkie do przygotowania pulpety z
kurczaka w sosie
koperkowym. Dzięki podaniu
kurczaka w tej postaci, tradycyjny zestaw
kurczak +
marchewka +
ryż (
ziemniaki) nie będzie już taki nudny i jałowy.
Składniki:600 g
piersi z kurczakasól,
pieprz1 łyżeczka
majerankupęczek
koperkumała
śmietana 18%2 łyżki
mąki pszennejPiersi z kurczaka mielimy w maszynce do
mielenia mięsa lub jeszcze szybciej mielimy w malakserze. Polecam ten drugi sposób. A jeśli decydujemy się na mielenie w maszynce, to polecam przepuścić
kurczaka przez nakładkę z większymi dziurkami.Zmielone
mięso mieszamy z
solą (u mnie 1/2 łyżeczki),
pieprzem (również 1/2 łyżeczki) oraz
majerankiem. Nie dodajemy
jajka, jest ono naprawdę tutaj niepotrzebne, pulpety bez niego będą się pięknie trzymać 😉Z
mięsa wymieszanego z
przyprawami lepimy kuleczki – mnie wyszło 16 pulpecików.Do szerokiego garnka nalewamy
wodę, tak aby było jej ok. 4 cm. Zagotowujemy z łyżeczką
soli.Do wrzącej
wody wrzucamy delikatnie pulpety mieszając łyżką. Chodzi o to, żeby się nie przykleiły do dna garnka.Gotujemy ok. 25 minut na wolnym ogniu.Przygotowujemy sos. W 1 litrowym garnuszku należy dokładnie wymieszać
śmietanę z
mąką. Dodawać stopniowo
wodę z gotowania pulpetów. Mieszamy z posiekanym
koperkiem i wlewamy do pulpetów. Zagotowujemy.Podajemy z
ziemniakami lub
ryżem i gotowanymi warzywami (u mnie
marchewka).Życzę Wam miłego popołudnia. Trzymajcie się ciepło 🙂