ßßß
Składniki:600 g piersi z kurczakasól, pieprz1 łyżeczka majerankupęczek koperkumała śmietana 18%2 łyżki mąki pszennejPiersi z kurczaka mielimy w maszynce do mielenia mięsa lub jeszcze szybciej mielimy w malakserze. Polecam ten drugi sposób. A jeśli decydujemy się na mielenie w maszynce, to polecam przepuścić kurczaka przez nakładkę z większymi dziurkami.Zmielone mięso mieszamy z solą (u mnie 1/2 łyżeczki), pieprzem (również 1/2 łyżeczki) oraz majerankiem. Nie dodajemy jajka, jest ono naprawdę tutaj niepotrzebne, pulpety bez niego będą się pięknie trzymać 😉Z mięsa wymieszanego z przyprawami lepimy kuleczki – mnie wyszło 16 pulpecików.Do szerokiego garnka nalewamy wodę, tak aby było jej ok. 4 cm. Zagotowujemy z łyżeczką soli.Do wrzącej wody wrzucamy delikatnie pulpety mieszając łyżką. Chodzi o to, żeby się nie przykleiły do dna garnka.Gotujemy ok. 25 minut na wolnym ogniu.Przygotowujemy sos. W 1 litrowym garnuszku należy dokładnie wymieszać śmietanę z mąką. Dodawać stopniowo wodę z gotowania pulpetów. Mieszamy z posiekanym koperkiem i wlewamy do pulpetów. Zagotowujemy.Podajemy z ziemniakami lub ryżem i gotowanymi warzywami (u mnie marchewka).Życzę Wam miłego popołudnia. Trzymajcie się ciepło 🙂