Wykonanie
Dziś ugotowałam zupę wiosenną i niniejszym zaklinam wiosnę, żeby do nas przyszła ! Dzisiejszy dzień wyjątkowo wietrzny, zimny i nieprzyjemny, więc kolorowa zupa na talerzu trochę nam poprawi samopoczucie, taką przynajmniej mam nadzieję :-). Zupa wiosenna jest ugotowana na bazie 9-składnikowej mrożonki, w której skład wchodzi
marchewka,
ziemniaki,
fasolka szparagowa,
zielony groszek,
por,
seler,
pietruszka,
biała kapusta i
natka pietruszki. Moją zupę zagęściłam jeszcze dodatkowymi
ziemniakami i
makaronem.Składniki:1,5 litra
wody3
udka z kurczaka lub inne części nadające się na zupę6 sporych
ziemniaków9-składnikowa mrożona mieszanka "zupa wiosenna"6 łyżek
makaronu orzo (w kształcie
ryżu)4 łyżki
śmietany 18%sólpieprzWykonanie:
Mięso myjemy i zalewamy zimną
wodą, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. W międzyczasie obieramy
ziemniaki i kroimy je w kostkę, dorzucamy do zupy. Po 5 minutach dodajemy mrożonkę i
makaron. Gotujemy do miękkości
makaronu, około 15 minut.W kubeczku
śmietanę hartujemy odrobiną zupy i wlewamy do zupy, przyprawiamy.