Wykonanie
Każdy zapewne ma jakieś jedzenie, które kojarzy się z dzieciństwem. Wśród bogatych smaków, jakie pamiętam, jest też pewne danie – talarki ziemniaczane . Potrawa prosta, szybka, zupełnie niewyszukana, ale bardzo bliska mojemu
sercu. Najczęściej robił mi je tata, a ja w tym czasie niecierpliwe kręciłam się w kuchni. Jestem w takim wieku, że bez problemu
mogę przygotować sobie wszystko to, na co mam ochotę, niemniej odwiedzając rodzinny dom, niczym małe czekam na talarki zrobione przez moich rodziców. Poniżej prezentuję przepis, w którym talarki ze smażoną
marchewką są dodatkiem do
piersi kurczaka.mała
pierś z kurczakamarchewziemniakikopereksól,
pieprzZiemniaki kroimy w cienkie plasterki i smażymy na patelni na
oleju, do momentu aż zrobią się złote (ja lubię mocno spieczone). Kilka minut przed końcem smażenia dodajemy pokroją w plasterki
marchewkę. Na drugiej patelni smażymy
kurczaka. Przyprawiamy go
solą i
pieprzem. Danie podajemy posypane świeżym
koperkiem.