Wykonanie
20 Wrz jesienna
sałatka z pieczonymi
buraczkami,
serem cheddar,
orzechami i
śliwkowym winegretemKolejna odsłona sałatki z
burakiem, w wersji bardziej na jesień – wykorzystując sezon na
śliwki – polana
śliwkowym winegretem. Pyszna pyszna pyszna, polecam, obecnie to jedna z moich ulubionych salatek :)Inne sałatki z pieczonym
burakiem znajdziecie np tutaj:
sałatka z pieczonym
burakiem,
rukolą,
jajkiem i prażonymi
orzechami włoskimisałatka z
kurczakiem,
gruszką, pieczonym
burakiem i
rukolą(2 porcje)ok 50g
SERA CHEDDAR, pokrojonego w cienkie plasterki1 upieczony w folii
BURAK (np z tego przepisu)garść
ORZECHÓW WŁOSKICH2 garście
MIKSU SAŁAT (u mnie rzymska,
roszponka i
endywia)
KIEŁKI BURAKA (można też użyć innych
kiełków lub pominąć)2 dojrzałe, miękkie
ŚLIWKIok 100ml
OLIWY Z OLIWEKszczypta
CYNAMONU1 łyżeczka
OCTU WINNEGO /JABŁKOWEGO1 łyżeczka
MIODUnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!SOS:
Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki. Przekładamy do garnuszka, dodajemy
miód,
cynamon i smażymy na małym ogniu aż puszczą sok i się rozpadną. Odstawiamy z ognia, studzimy i przecedzamy przez sitko do osobnego naczynka. Dodajemy
oliwę,
ocet, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy nieco więcej
miodu.
SAŁATKA:
Sałaty przekładamy do dużej miski, polewamy połową
winegretu i mieszamy dłońmi by listki pokryły się sosem. Wykładamy na talerze . Na sałatach układamy obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
buraka i plasterki
sera. Posypujemy posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni
orzechami włoskimi i
kiełkami. Bezpośrednio przed podaniem polewamy resztą sosu. Gotowe!
(lunchboxowa)
sałatka z
kurczakiem,
mango i
ciecierzycą(lunchboxowa) superzdrowa
sałatka z
kurczakiem,
cukinią,
serem feta i
orzechami nerkowcachrupiąca pieczona
kasza gryczana, do zup i sałatek
chrupiąca
sałatka z
papryką, białą rzodkwią,
serem bałkańskim i
orzechowym dressingiem