Wykonanie
Latem sięgam po sałatki nieoczywiste, w których paseczki żółtej, słoneczjen
cukinii stają się
makaronem, a hiszpańskie chorizo cudownie gra w połączeniu z
mięta i ciepłymi
krewetkami. To
sałatka idealna na upalny dzień, a podana lekko letnia, doskonale rozświetli chłodniejsze popołudnia. Możesz ją zabrać w lunchboxie do pracy, w słoiku na piknik albo podać na tarasie, gdy wpadną znajomi.
Sałatka / spaghetti z żółtej
cukinii z chorizo,
mięta i
krewetkami to nowy hit tego lata!

Jeśli szukacie dobrej energii nie tylko w jedzeniu, które pobudza zmysły, posłuchajcie radosnego Ruster Root w "Send Me on My Way", dzień do razu lepszy!Nigdy nie umiałam się oprzeć
krewetkom, dużym jędrnym, soczystym. Pamiętam moje pierwsze spotkanie z
krewetkami - takie małe różowe bździdła wielkości larw, podane w
pomidorowo-
majonezowym sosie, brrr! Do dziś wzdragam się na samą myśl. Ale
potem były pierwsze wspólne z obecnym mężem wakacje w Grecji, gdzie zajadaliśmy się ogromnymi
krewetkami z grilla, które pieczołowicie wyłuskiwaliśmy z pancerzy. Miłość od pierwszego wgryzienia!A kilka lat późnej, chyba na Majorce, odkryłam chorizo, taką
pomarańczową od
papryki hiszpańską
kiełbasę, która nijak się miała do naszej swojskiej jałowcowej, krakowskiej podsuszanej, czy domowej
kaszanki. Pikantna lub łagodna, mocno paprykowa, cudownie grająca w daniach na gorąco. Chorizo z
kurczakiem i
makaronem - przedoskonałe, albo chorizo z
młoda kapustą - czyste szaleństwo na wiosnę! Cudowna, kojąca ciepła
sałatka z chorizo
ziemniakami i
bobem, którą
mogę zawsze, bez okazji i jeszcze bułeczki z chorizo i kozim
twarogiem, które robią każdą imprezę. Kocham, kocham Chorizo (klik po więcej przepisów)!

Gdy żar nie chce lać się z nieba w sierpniu, w ogrodzie
mięta rozszalała się na grządkach, a na straganie kusi zielona
rukola, oszałamiająca słońcem
cukinia i najlepsze sierpniowe
pomidory, wyciągam z lodówki kawałek chorizo prosto z Hiszpanii i kilka jędrnych, olbrzymich
krewetek. Łączę je w lekko ciepłej
sałatce, chrupiącej, soczystej, niesamowicie rześkiej. Jest przepysznie, koniecznie zróbcie ją w sierpniu!proporcje dla 2 osób1 duża żółta
cukiniagarść listków świeżej
miętyspora garść
rukoli50g pikantnego chorizo50ml
oliwy extra virgin8-10 dużych surowych
krewetek2 ząbki
czosnku50ml białego
wytrawnego wina30ml
octu z
białego wina30ml
soku z cytryny garść cherry
pomidorków10-15g
sera grana padano, pecorino lub
parmezanuCukinię umyj, odetnij oba końce i potnij strugaczką do wstążek z warzyw na długie "spaghetti". Jeśli nie masz takiej strugaczki, potnij
cukinię na wstążki obieraczką do warzyw, a
potem plastry pokrój w paseczki. Wymieszaj w misce paseczki
cukinii, porwane listki
mięty i
rukolę.
Krewetki obierz, pancerze zachowaj na
bulion rybny (możesz je zamrozić) w pudełku.
Pomidorki cherry pokrój wzdłuż na pół. Pokrój chorizo w kostkę i przesmaż na suchej patelni, aż wytopi się aromatyczny tłuszcz, dodaj
oliwę z oliwek,
krewetki i posiekany drobno
czosnek, przesmażaj na niewielkim ogniu, aż
krewetki się zaróżowią, dopraw całość szczyptą
soli i świeżo mielonym
pieprzem, dodaj
białe wino i odparuj lekko. Wyłącz gaz pod patelnią, dodaj
sok z cytryny,
ocet z
białego wina i wymieszaj całość.Gdy zawartość patelni lekko przestygnie, dodaj ją do
cukinii z
rukolą i wymieszaj. Dodaj też cherry
pomidorki, układaj
sałatkę na talerzach, na wierzchu ułóż grube wiórki
sera grana padano.
Sałatka jest pyszna - soczysta, rześka, chrupiąca, koniecznie ją zróbcie!___________________________________przepis inspirowany kuchnią Water&Wine