Wykonanie
Sałata rzymska na ciepło to bardzo prosta przekąska – nie podaję dokładnych ilości składników – dodaj ich tyle, ile będzie dla Ciebie idealnie.Składniki:
sałata rzymskapomidorki koktajlowe
bagietkastarty ser grana padano (lub
parmezan)
czosnekoliwasok z cytrynypieprzsólnagrzej piec
bagietkę pokrój w kromki, ułóż na blaszce i posyp
serem, wstaw do piekarnika, żeby
ser się roztopił na rozgrzaną patelnię wlej ok 1 łyżki
olejuprzekrój
sałatę wzdłuż i połóż na patelni wnętrzem do dołu, zmniejsz ogieńsmaż kilka minut, aż lekko zmięknie, przełóż na bok, by podgrzała się z każdej strony
pomidorki pokrój na ćwiartki/połówki (zależnie od wielkości), dodaj do nich
czosnek,
oliwę,
sok z cytryny i dopraw
pieprzem i
solą, lekko zgnieć, by puściły sok na głebokim talerzu ułóż grzanki, połówki
sałaty (wnętrzem do góry), nałóż na wierzch
pomidorki i polej całość powstałym sosemposyp całość
seremSmacznego! :)