Wykonanie
Czerwiec rozpoczął się na dobre korzystajmy z bogactwa witaminowego pokrzywy najlepsze są tylko do końca czerwca. Nie trzeba biegać za nimi po sklepach wystarczy wyjść na podwórko, łąkę, aby zerwać
młode listki pokrzywy (mile widziane rękawice ochronne przed poparzeniem)Co zawiera pokrzywamakro-mikroelementy- magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem, sódwitaminy - A, K, B2, Czwiązki aminowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne,
sole mineralne,
olejki eteryczne, serotoninę, karotenoidywpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinekCóż więcej dodać - tylko zajadać i cieszyć się jej dobrodziejstwem a zwłaszcza, że jest tak łatwo dostępna.
SKŁADNIKI: skład na 3- 4 osoby
makaron 350 gPESTOpokrzywy świeże (wykorzystałam tylko górne
młode listki z pokrzywy, nazbierałam cały tradycyjny durszlak)5 łyżek
sera grana padano (można zastąpić innym
serem typu
parmezan) plus dodatkowo do posypania
makaronu2 łyżki
słonecznika łuskanego2 łyżki
soku z limonki (jeżeli będzie nam za mało dodajmy jeszcze jedną )
oliwa 4-6 łyżek (ma być lekko oleisty ja wolę bardziej gęsty)
sól, świeżo zmielony
pieprz do smakupół ząbka świeżego
czosnkuSPOSÓB WYKONANIA:- świeże pokrzywy zostawiamy w durszlaku myjemy i przelewamy gorącą
wodą po czym ponownie zimną,- do wysokiego naczynia wkładamy nasze wyciśnięte z nadmiaru
wody pokrzywy dodajemy
słonecznik,
sok z limonki ,
ser,
czosnek starty,
oliwę wszystko blendujemy, jeżeli jest zbyt gęste dodajemy jeszcze
oliwy, pesto powinno być trochę oleiste (zależy też to od naszych upodobań)- doprawiamy
solą oraz
pieprzem i jeżeli chcemy uzyskać większą głębie smaku dodajemy jeszcze
soku z limonki- gotujemy
makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu gdy jest już ugotowany przekładamy do miski i mieszamy z naszym pesto- układamy na talerze i posypujemy
startym serem. Zajadamy :)
Polecam wszystkim takie bogactwo witamin i minerałów :)SmacznegoCo zawiera pokrzywamakro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód;witaminy: A, K, B2, C;związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy),
olejki eteryczne,
sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/pokrzywa-wlasciwosci-lecznicze-i-prozdrowotne-pokrzywy_34065.htmCo zawiera pokrzywamakro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód;witaminy: A, K, B2, C;związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy),
olejki eteryczne,
sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/pokrzywa-wlasciwosci-lecznicze-i-prozdrowotne-pokrzywy_34065.htmlCo zawiera pokrzywamakro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód;witaminy: A, K, B2, C;związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy),
olejki eteryczne,
sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/pokrzywa-wlasciwosci-lecznicze-i-prozdrowotne-pokrzywy_34065.html