Wykonanie
Dzisiejszy przepis we włoskim klimacie. Za oknem siarczysty mróz, a na moim talerzu danie prosto ze
słonecznej Italii. Czyli spaghetti z
bazyliowym pesto. A do tego soczyste
pomidorki koktajlowe i świeżo starty
grana padano. Danie wzbogaciłem świeżą
rukolą, co nadało mu charakteru i wyrazistości. Prosta i szybka w przygotowaniu pasta, zarówno na obiad jak i kolację. Czekam na Wasze komentarze i opinie. Smacznego :)
Czas przygotowania: 20 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 12 , 00 złSKŁADNIKI do przygotowania dania:250 g
makaronu spaghetti80 g
bazyliowego pesto10
pomidorków koktajlowych
ser grana padano lub
parmezanrukolaoliwa z oliweksól,
pieprzSKŁADNIKI do przygotowania
bazyliowego pesto:1 szklanka świeżych liści
bazylii1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
orzechów piniowych1/2 szklanki
oliwy z oliwek1/4 szklanki
parmezanupieprzPRZYGOTOWANIE
bazyliowego pesto:Włóż do blendera
bazylię,
czosnek i
orzeszki piniowe i zmiksuj przy pomocy funkcji pulse. Następnie włącz blender na obroty i powoli stumieniem dolewaj
oliwy, a następnie dodaj
ser i
pieprz. Zmiksuj wszystko na gładką masę.PRZYGOTOWANIE spaghetti pesto:W pierwszej kolejności wstaw
makaron do gotowania w osolonej wodzie. Gdy
makaron będzie już gotowy (aldente) odcedź go. Na patelnię wlej odrobinę
oliwy i dodaj wcześniej przygotowane pesto. Następnie dodaj do pesto ugotowany
makaron, dopraw
solą i
pieprzem. Smaż na patelni
makaron z pesto przez ok. 2 min. Gotowy
makaron wyłóż na talerz, dodaj pokrojone
pomidorki koktajlowe, świeżą
rukolę i posyp świeżo startym
parmezanem.