ßßß Cookit - przepis na Spaghetti pesto z pomidorami i grana padano

Spaghetti pesto z pomidorami i grana padano

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy przepis we włoskim klimacie. Za oknem siarczysty mróz, a na moim talerzu danie prosto ze słonecznej Italii. Czyli spaghetti z bazyliowym pesto. A do tego soczyste pomidorki koktajlowe i świeżo starty grana padano. Danie wzbogaciłem świeżą rukolą, co nadało mu charakteru i wyrazistości. Prosta i szybka w przygotowaniu pasta, zarówno na obiad jak i kolację. Czekam na Wasze komentarze i opinie. Smacznego :)
Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla 2 osób
Koszt przygotowania: 12 , 00 zł
SKŁADNIKI do przygotowania dania:
250 g makaronu spaghetti
80 g bazyliowego pesto
10 pomidorków koktajlowych
ser grana padano lub parmezan
rukola
oliwa z oliwek
sól, pieprz
SKŁADNIKI do przygotowania bazyliowego pesto:
1 szklanka świeżych liści bazylii
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka orzechów piniowych
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki parmezanu
pieprz
PRZYGOTOWANIE bazyliowego pesto:
Włóż do blendera bazylię, czosnek i orzeszki piniowe i zmiksuj przy pomocy funkcji pulse. Następnie włącz blender na obroty i powoli stumieniem dolewaj oliwy, a następnie dodaj ser i pieprz. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
PRZYGOTOWANIE spaghetti pesto:
W pierwszej kolejności wstaw makaron do gotowania w osolonej wodzie. Gdy makaron będzie już gotowy (aldente) odcedź go. Na patelnię wlej odrobinę oliwy i dodaj wcześniej przygotowane pesto. Następnie dodaj do pesto ugotowany makaron, dopraw solą i pieprzem. Smaż na patelni makaron z pesto przez ok. 2 min. Gotowy makaron wyłóż na talerz, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, świeżą rukolę i posyp świeżo startym parmezanem.
Źródło:http://kulinarnyja.blogspot.com/2014/01/spaghetti-pesto-z-pomidorami-i-grana.html