Wykonanie
W końcu posiadam blender z dzbankiem ;). Nie jest to co prawda blender wysokiej jakości, bo hałasuje tak głośno jak wiertarka sąsiadów, ale spełnia swoją funkcję i
mieli co trzeba. Będąc w posiadaniu nowego sprzętu, zaczęłam od przygotowania przepysznego pesto z
rukoli i
bazylii.
Składniki: na pesto:200g
rukoli100g
orzechów włoskich obranych ze skorupek (lub
orzechów piniowych)pół pęczka świeżej
bazylii7-8 łyżek
startego sera grana padano (lub
parmezanu)3 ząbki
czosnku180ml
oliwy z oliweksól i
pieprz do smakudodatkowo:garść
makaronu spaghettiPrzygotowanie:Rozpoczynamy od przygotowania pesto.
Rukolę oraz listki
bazylii dokładnie myjemy i osuszamy.
Orzechy podprażamy na suchej patelni.
Czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Do blendera wrzucamy:
rukolę,
bazylię,
czosnek,
orzechy,
starty ser oraz odrobinę
oliwy. Blendujemy pulsacyjnie, stopniowo dolewając pozostałą część
oliwy. Gotowe pesto doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 8 minut). Ugotowany
makaron odcedzamy polewamy kilkoma łyżkami pesto. Dokładnie mieszamy podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Dobra rada:Z powyższego przepisu wychodzi cały słoiczek pesto. Jeśli nie należycie do
grona osób, które z zamiłowania zjadają całe przygotowane pesto w ciągu jednego wieczoru warto wiedzieć jak je przechowywać. Pesto wytrzyma w lodówce maks do 3 dni. Po tym czasie będzie zmieniać barwę - zacznie czernieć. Zatem skoro pesto nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania w lodówce, polecam je spasteryzować lub zamrozić. Ja osobiście zamroziłam w silikonowej foremce do
lodu.