ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z zielonym pesto (bazyliowo-rukolowym)

Spaghetti z zielonym pesto (bazyliowo-rukolowym)

nazwa

Wykonanie

W końcu posiadam blender z dzbankiem ;). Nie jest to co prawda blender wysokiej jakości, bo hałasuje tak głośno jak wiertarka sąsiadów, ale spełnia swoją funkcję i mieli co trzeba. Będąc w posiadaniu nowego sprzętu, zaczęłam od przygotowania przepysznego pesto z rukoli i bazylii.
Składniki: na pesto:
200g rukoli
100g orzechów włoskich obranych ze skorupek (lub orzechów piniowych)
pół pęczka świeżej bazylii
7-8 łyżek startego sera grana padano (lub parmezanu)
3 ząbki czosnku
180ml oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
garść makaronu spaghetti
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania pesto. Rukolę oraz listki bazylii dokładnie myjemy i osuszamy. Orzechy podprażamy na suchej patelni. Czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Do blendera wrzucamy: rukolę, bazylię, czosnek, orzechy, starty ser oraz odrobinę oliwy. Blendujemy pulsacyjnie, stopniowo dolewając pozostałą część oliwy. Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 8 minut). Ugotowany makaron odcedzamy polewamy kilkoma łyżkami pesto. Dokładnie mieszamy podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Dobra rada:
Z powyższego przepisu wychodzi cały słoiczek pesto. Jeśli nie należycie do grona osób, które z zamiłowania zjadają całe przygotowane pesto w ciągu jednego wieczoru warto wiedzieć jak je przechowywać. Pesto wytrzyma w lodówce maks do 3 dni. Po tym czasie będzie zmieniać barwę - zacznie czernieć. Zatem skoro pesto nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania w lodówce, polecam je spasteryzować lub zamrozić. Ja osobiście zamroziłam w silikonowej foremce do lodu.
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/11/spaghetti-z-zielonym-pesto-bazyliowo.html