Wykonanie
Lubię pesto pod każdą postacią, dziś postanowiłam wykorzystać
rukolę z ogródka, której mam całkiem pokaźną ilość. Pesto z
rukoli jest wyraziste w smaku, pikantne i
orzechowe. Świetnie sprawdzi się na szybki obiad do
makaronu, ale z powodzeniem można wykorzystać je do roladek drobiowych, tart na cieście francuskim lub po prostu do kanapek. Pesto robię zawsze "na oko", ale starałam się oszacować proporcje, aby przepis miał ręce i nogi ;) Jeśli w trakcie miksowania uznacie, że pesto potrzebuje więcej jakiegoś składniki, dodajcie go do sosu. Moje pesto wyszło pyszne, więc zachęcam Was do skorzystania z przepisu.
Składniki:150 g
rukoli70 g
orzechów włoskich5 łyżek
startego sera pecorino romano (lub
parmezanu)2 ząbki
czosnku1/4 pęczka
bazylii150 ml
oleju rzepakowegogruboziarnista
sól (do smaku)Dodatkowo:300 g
makaronu spaghettiPesto:
Orzechy podprażyć na suchej patelni.
Rukolę umyć i dokładnie osuszyć. Przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać posiekany
czosnek,
sól,
orzechy,
starty ser, listki
bazylii i 2 łyżki
oleju. Miksować dolewając stopniowo
olej. Gotowe pesto doprawić
solą.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić pozostawiając 2 łyżki
wody, w której się gotował. Do gorącego
makaronu dodać,
wodę i kilka łyżek pesto. Dokładnie wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!