ßßß
Składniki:150 g rukoli70 g orzechów włoskich5 łyżek startego sera pecorino romano (lub parmezanu)2 ząbki czosnku1/4 pęczka bazylii150 ml oleju rzepakowegogruboziarnista sól (do smaku)Dodatkowo:300 g makaronu spaghetti


Pesto: Orzechy podprażyć na suchej patelni. Rukolę umyć i dokładnie osuszyć. Przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać posiekany czosnek, sól, orzechy, starty ser, listki bazylii i 2 łyżki oleju. Miksować dolewając stopniowo olej. Gotowe pesto doprawić solą.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić pozostawiając 2 łyżki wody, w której się gotował. Do gorącego makaronu dodać, wodę i kilka łyżek pesto. Dokładnie wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!