ßßß
Składniki:50 g orzechów pinii*2 szklanki listków świeżej bazylii5 łyżek oliwy z oliwek1 ząbek czosnku100 g sera grana padano lub parmezanu startego na tarcesól i pieprz do smakumakaron - ja ostatnio stawiam na pełnoziarniste, więc mój był właśnie takiDodatkowo: ser grana padano lub parmezan do posypaniaMakaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i zostawiamy około 1/3 szklanki wody, w której makaron się gotował.Orzechy pinii, listki bazylii, oliwę z oliwek, ząbek czosnku i ser wkładamy do misy blendera. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy wodę po gotującym się makaronie i całość jeszcze raz dokładnie blendujemy.Odcedzony makaron mieszamy z otrzymanym pesto. Całość posypujemy tartym serem, dodajemy dla ozdoby listek bazylii.*Mi najbardziej smakuje pesto robione z pinii - bo właśnie takie jest tradycyjne. Możecie jednak zrobić je w domu z nerkowcami, słonecznikiem lub orzechami arachidowymi.Zwróćcie również uwagę na skład pesto, które kupujecie w sklepie, bo bardzo często nie jest ono najbardziej wartościowe, a jeśli macie możliwość przygotowania własnego pesto w domu - zróbcie to, gdyż jest nieporównywanie lepsze.Smacznego :)
