ßßß Cookit - przepis na Makaron z pesto bazyliowym

Makaron z pesto bazyliowym

nazwa

Wykonanie

O ile jestem w stanie poradzić sobie bez ziemniaków, o tyle życie bez makaronu jest dla mnie niewyobrażalne. Uwielbiam wszelkie makarony i bardzo lubię to, że można wykonać z nimi potrawy w zaledwie paręnaście minut, w czasie, jak makaron się gotuje.
Właśnie taka jest dzisiejsza propozycja: łatwa i szybka. I przepyszna! :)
Składniki:
50 g orzechów pinii*
2 szklanki listków świeżej bazylii
5 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
100 g sera grana padano lub parmezanu startego na tarce
sól i pieprz do smaku
makaron - ja ostatnio stawiam na pełnoziarniste, więc mój był właśnie taki
Dodatkowo: ser grana padano lub parmezan do posypania
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i zostawiamy około 1/3 szklanki wody, w której makaron się gotował.
Orzechy pinii, listki bazylii, oliwę z oliwek, ząbek czosnku i ser wkładamy do misy blendera. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy wodę po gotującym się makaronie i całość jeszcze raz dokładnie blendujemy.
Odcedzony makaron mieszamy z otrzymanym pesto. Całość posypujemy tartym serem, dodajemy dla ozdoby listek bazylii.
*Mi najbardziej smakuje pesto robione z pinii - bo właśnie takie jest tradycyjne. Możecie jednak zrobić je w domu z nerkowcami, słonecznikiem lub orzechami arachidowymi.
Zwróćcie również uwagę na skład pesto, które kupujecie w sklepie, bo bardzo często nie jest ono najbardziej wartościowe, a jeśli macie możliwość przygotowania własnego pesto w domu - zróbcie to, gdyż jest nieporównywanie lepsze.
Smacznego :)
Źródło:http://ewakuchennie.blogspot.com/2014/03/makaron-z-bazyliowym-pesto.html