Wykonanie
O ile jestem w stanie poradzić sobie bez
ziemniaków, o tyle życie bez
makaronu jest dla mnie niewyobrażalne. Uwielbiam wszelkie
makarony i bardzo lubię to, że można wykonać z nimi potrawy w zaledwie paręnaście minut, w czasie, jak
makaron się gotuje.Właśnie taka jest dzisiejsza propozycja: łatwa i szybka. I przepyszna! :)
Składniki:50 g
orzechów pinii*2 szklanki listków świeżej
bazylii5 łyżek
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku100 g
sera grana padano lub
parmezanu startego na tarce
sól i
pieprz do smaku
makaron - ja ostatnio stawiam na pełnoziarniste, więc mój był właśnie takiDodatkowo:
ser grana padano lub
parmezan do posypania
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu
makaron odcedzamy i zostawiamy około 1/3 szklanki
wody, w której
makaron się gotował.
Orzechy pinii, listki
bazylii,
oliwę z oliwek, ząbek
czosnku i
ser wkładamy do misy blendera. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy
wodę po gotującym się
makaronie i całość jeszcze raz dokładnie blendujemy.Odcedzony
makaron mieszamy z otrzymanym pesto. Całość posypujemy tartym
serem, dodajemy dla ozdoby listek
bazylii.*Mi najbardziej smakuje pesto robione z pinii - bo właśnie takie jest tradycyjne. Możecie jednak zrobić je w domu z
nerkowcami,
słonecznikiem lub
orzechami arachidowymi.Zwróćcie również uwagę na skład pesto, które kupujecie w sklepie, bo bardzo często nie jest ono najbardziej wartościowe, a jeśli macie możliwość przygotowania własnego pesto w domu - zróbcie to, gdyż jest nieporównywanie lepsze.Smacznego :)