Wykonanie
Nie wiem jak tam u Was, ale my kochamy jedzenie i pichcenie w plenerze. Czasem wystarczy usiąść z niedzielnym śniadaniem przy
stole na
słonecznym tarasie, wsłuchiwać się w świergot ptaków i brzęczenie trzmieli. Gdy zbliża się weekend odpalamy naszą ogrodowa ciuchcię i wędzimy
ryby lub grillujemy
mięsa,
ryby, warzywa i
sery. O właśnie,
sery. Bardzo lubimy grillowany w alufolii
camembert z domową
żurawiną, jako sycącą kolację do dobrego
wina. Na lekki lunch bardzo lubię zaś grillowany halloumi z
arbuzem i pyszną
oliwą ziołową . W piękny letni weekend zróbcie go prosto z ognia, ale będzie świetny także z grillowej patelni.

Tego lata słuchałam dużo akustycznej gitary. Dłuuugie playlisty grały w aucie, wieczorami i w leniwe, letnie popołudnia. Zachwyca mnie "On My Way Back" Tony'ego Dekkera, posłuchajcie jakie to piękne...Halloumi to moja wielka, wielka miłość od kilkunastu lat. Chyba pierwszy raz jedliśmy ten
ser na Cyprze, skąd pochodzi. Na szczęście od dawna jest już dostępny w Polsce w dobrych delikatesach. To świetny
ser przede wszystkim do grillowania, smażenia na suchej patelni. Idealna kolacja, cyz lekki lunch. Najbardziej kocham podawać halloumi z grillowanymi
brzoskwiniami, fajnie smakuje halloumi z
gruszką i
awokado, ale ta nowa wersja, z
arbuzem,
ziołową oliwą i
sałatką ze świeżej
cukinii jest boska!
Oliwa ziołowa to świetny pomysł na dosmaczanie sałatek,
owoców, czy
makaronu. Wystarczy zmiksować ulubione
zioła z
oliwą, odstawić na godzinę, a
potem przecedzić i dobrze odcisnąć. Taka
oliwa może stać w lodówce ok tygodnia. Proste i pyszne rozwiązanie.

Kocham takie połączenia smakowe - słodki, soczysty
arbuz, chruka
cukinia, ciepły, lekko słony
ser i doskonała
oliwa . Spróbujcie koniecznie zrobić to lekkie danie na lekki lunch lub kolację.
Póki lato,
póki arbuzy i świeża, pyszna
cukinia i najlepsze
pomidory. Trwaj chwilo!30g listków świeżej
bazylii5g listków świeżej
miętyszczypta
płatków chilli2 ząbki
czosnku150ml
oliwy z oliwek extra virgin2-3 niewielkie żółte
cukinie (u mnie okrągłe)1
pomidor malinowy lub bawole
serce1 łyżka
octu z
białego wina200g
sera halloumikilka plastrów świeżego
arbuza (koniecznie schłodzonego)
Bazylię,
miętę,
chilli i
czosnek zmiksuj z
oliwą z oliwek i odstaw na godzinę.
Potem przecedź przez filtr do
kawy lub sitko wyłożone ręcznikiem papierowym (zajmie to dobrych kilkadziesiąt minut). Przelej do szklanej butelki i przechowuj do tygodnia w lodówce.
Cukinię wraz ze skórą pokrój w julienne lub obierz w paseczki obieraczką do julienne.
Pomidora sparz, zdejmij skórkę i wytnij szypułkę. Usuń wszystkie pestki a miąższ pokrój w niedużą kostkę. Wymieszaj
ocet z
białego wina z 4 łyżkami przefiltrowanej
oliwy ziołowej i wymieszaj z
cukinią i
pomidorami.
Arbuza pokrój w plastry.Halloumi pokrój w ok 5mm plastry i grilluj po ok 2 minuty z każdej strony (na patelni grillowej, na suchej patelni ceramicznej lub na blaszce do grillowania). Podawaj skropione
oliwa ziołową z
sałatką z
cukinii, zimnym
arbuzem i butelką chłodnego
białego wina. Świetnie pasuje mi Chardonnay lub Vihno Verde. Pycha!