ßßß Cookit - przepis na Kurczak długo pieczony w pomidorkach i czosnku

Kurczak długo pieczony w pomidorkach i czosnku

nazwa

Wykonanie

Za oknem zapada ciemność. Jeszcze widzę szarawo-niebieskie niebo, po którym z pośpiechem pędzą ciemnoszare chmury. W górze kilka zziębniętych koron brzóz, a niżej czarna, nieprzenikniona ściana lasu. W całym domu rozchodzi się cudowny aromat pieczonego czosnku, pomidorów i obłędnego kurczaka, który piekł się sam. Miałam w tym czasie chwilę na ułożenie nowej playlisty "Sunday Vibes" i dokończenie ostatniej części serii kryminałów z Harrym Hole. "Policja" znów drży od napięcia, zwrotów akcji i wciągających szczegółów śledztwa. Aż nie chce mi się oderwać do "przyziemnych" spraw jak gotowanie obiadu. Ale… przewidziałam sprawę! Dziś obiad się sam gotuje. Rewelacyjne zapachy w całym domu, a ja nic a nic się nie napracowałam.
Od kiedy zachwyciłam się tak przyrządzonym kurczakiem na Sylwestra, tylko kwestią czasu było, aż podam go w swojej kuchni. Ooo zanim pierwszy raz upiekłam, już wiedziałam, że to danie na stałe trafi do repertuaru ulubionych przez całą rodzinę dań. I pomyśleć, że dopiero teraz i to za sprawą znajomej odkryłam ten genialny przepis Jamiego Olivera ! Od oryginału różni go dodanie cukinii i wyłuskanych ząbków czosnku zamiast pieczenie ich w łupinach.
Czas spędzony w kuchni ogranicza się circa do kwadransa. Serio! No ale podsumujmy:
- 2 min umyć udka kurczaka
- 1 min doprawić je solą i pieprzem
- 1 min oberwać listki z pęczka bazylii
- 7 minut pokroić warzywa i wyłuskać czosnek
- 1 min skropić całość oliwą, doprawić i wymieszać
No i … wyszło 12 minut, a w tym czasie rozgrzewa się piekarnik. Potem w trakcie pieczenia jeszcze jakieś 3 minuty zaangażowania do przewrócenia kurczaka. Kwadrans pracy, a danie absolutnie wyśmienite!
W zasadzie do danie letnio-jesienne, gdy w najlepsze trwa sezon na pomidory i cukinię. Jednak zimą, gdy przyjeżdżają do mnie cudowne warzywa prosto z Sycylii, nie mogłam sobie odmówić podania tak pieczonego kurczaka.
Doskonałe udka kurczaka długo pieczone w pomidorach wg Jamiego Olivera
Udka są mięciutkie, mięso samo odchodzi od kości, a skórka jest cudownie rumiana. Sos, sos jest obłędny - oliwa z czosnkiem, pieczonymi pomidorkami i cukinią. I te wszystkie aromaty przenikają do mięsa. Jeśli podasz tak pieczone udka z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi w mundurkach, wchłoną wszystkie smaki sosu i już nie potrzeba żadnej surówki.
8-10 udek kurczaka ekologicznego lub zagrodowego (u mnie same "pałki")
sól morska i pieprz do smaku
pęczek świeżej bazylii
200-300g pomidorków koktajlowych (mogą być różnych kolorów)
1 cukinia
główka czosnku
oliwa z oliwek
świeżo mielone płatki chilli
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Udka umyj, oprósz solą i pieprzem. Oberwij listki z całego pęczka bazylii. Pomidorki umyj, mniejsze pokrój na pół, większe na ćwiartki. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój ją w ukośne kawałki wielkości połówki pomidorka. Główkę czosnku podziel na ząbki i wyłuskaj je z łupin.
Na dnie sporego naczynia do zapiekania ułóż warzywa, posyp listkami bazylii, a na wierzchu ułóż udka kurczaka. Całość skrop oliwą z oliwek, dopraw świeżo mielonymi płatkami chilli i lekko zamieszaj, ale tak, by pomidorki i czosnek pozostały na dnie naczynia. Formę do pieczenia wstaw bez przykrycia do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Po tym czasie zamieszaj całość i obróć udka na drugą stronę, by ładnie się zrumieniły. Zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze 60-80 minut. Ja lubię, gdy udka są bardzo zrumienione, a sos trochę się zredukuje w trakcie pieczenia.
Podawaj z pieczonymi lub ugotowanymi w mundurkach ziemniakami. Pycha!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2014/01/kuczak-dugo-pieczony-w-pomidorkach-i.html