Wykonanie
Szparagi.Kiedyś zupełne tabu dla mnie. Przez nieodpowiednie przygotowanie zraziłam się do nich. Odkąd zaczęłam pracować z Niemką, która dokładnie wytłumaczyła mi jak je obierać stały się teraz dla mnie wielką miłością.
Szparagi białe czy zielone? Białe są delikatniejsze, ale zielone prezentują się pięknie i są łatwiejsze do przygotowania. No i mają jeszcze jedna zaletę – można je zamrażać .Podstawą obierania jest ścięcie zdrewniałej końcówki do miejsca, w którym miąższ będzie soczysty, bez twardej części. Robię to tak, że kładę
szparaga na desce i ścinam nożem po kawałeczku do momentu, aż bez
oporu nóż przetnie cały obwód. Następnie obieram nożykiem na całej długości, zaczynając od góry w dół . Inaczej jest z
zielonymi szparagami. Zielone są zdecydowanie łatwiejsze w obróbce. Również należy ściąć zdrewniałe końcówki, ale można ich w ogóle nie obierać lub tylko na 1/3 wysokości.Zawsze bardziej smakowały mi białe niż zielone. Jednak kiedy spróbowałam przepisu Jamiego Olivera na pieczone z
pomidorkami i
oliwkami, to zielone królują na razie - po prostu „ niebo w gębie”. Śledząc blogi kulinarne widziałam wiele
razy ten sposób przyrządzania tego dania. Naprawdę polecam, po pierwsze sposób przygotowania banalny, a efekt końcowy pobudzi
kubki smakowe, śmiem twierdzić - każdego.Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver – „Oliver w kuchni” , a zachęcił mnie widok ich tutaj: http://www.beawkuchni.com/category/warzywa/szparagiSkładniki:
2 pęczki
zielonych szparagów,20
pomidorów koktajlowych,garść czarnych
oliwek,3 łyżki
oliwy,ząbek
czosnku, pokrojony w cienkie plasterki,garść świeżej
bazylii,
sól i świeżo zmielony
pieprz,szczypta pokruszonego
chilli - ja użyłam
płatki chilli.Przygotowanie:
Szparagi obrać i wszystkie składniki wymieszać w misce. Doprawić
solą i
pieprzem, włożyć do naczynia żarodpornego. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni C. W trakcie pieczenia zamieszać .