SkładnikiCiabatta z oliwką - 3 sztDuże pomidory - 2 sztCzosnek - 3 ząbkiBazylia - 5 listkówOliwa - 2 łyżkiSól i pieprz - do smakuBruschetta jest typową włoską przekąską, której główne skrzypce gra pieczywo. Klasycznie polewane oliwą podpiekane, nacierane czosnkiem i ponownie rumienione. Można użyć tu zwykłej bagietki jak i pszenno - żytniego pieczywa.Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Dwa ząbki czosnku drobno posiekać, bazylię wystarczy poszarpać lub pokroić w cienkie paseczki, pomidory w kostkę.Całość połączyć dodać oliwę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ciabattę pokroić w trójkąciki rozłożyć na blasze do pieczenia, polać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C na ok 6 min. wyjąc natrzeć czosnkiem i ponownie wstawić na 5 min. Na gotowe pieczywo można nakładać pomidory z bazylia. Świetnie pasuje do tego również kropla octu balsamicznego lub jego słodka redukcja - balsamico.SMACZNEGO !