ßßß Cookit - przepis na Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciabatta z oliwką - 3 szt
Duże pomidory - 2 szt
Czosnek - 3 ząbki
Bazylia - 5 listków
Oliwa - 2 łyżki
Sól i pieprz - do smaku
Bruschetta jest typową włoską przekąską, której główne skrzypce gra pieczywo. Klasycznie polewane oliwą podpiekane, nacierane czosnkiem i ponownie rumienione. Można użyć tu zwykłej bagietki jak i pszenno - żytniego pieczywa.
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Dwa ząbki czosnku drobno posiekać, bazylię wystarczy poszarpać lub pokroić w cienkie paseczki, pomidory w kostkę.
Całość połączyć dodać oliwę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ciabattę pokroić w trójkąciki rozłożyć na blasze do pieczenia, polać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C na ok 6 min. wyjąc natrzeć czosnkiem i ponownie wstawić na 5 min. Na gotowe pieczywo można nakładać pomidory z bazylia. Świetnie pasuje do tego również kropla octu balsamicznego lub jego słodka redukcja - balsamico.
SMACZNEGO !
Źródło:http://trochesmaku.pl/bruschetta-z-pomidorami-bazylia-i-czosnkiem