Wykonanie

2
JAJKA2 ŁYŻKI
MĄKI (orkiszowej / zwykłej pszennej lub innej)ŚWIEŻE
TRUSKAWKI, obrane (ok 15 szt)
JOGURT GRECKI (3-4 czubate łyżki)
MIÓD /
KSYLITOL (opcjonalnie) (2 łyżeczki)
PISTACJE (1 łyżka, posiekanych)
CUKIER WANILIOWY (opcjonalnie ) (1,5 łyżeczki)MASŁO /
OLEJ KOKOSOWY (do smażenia)
Truskawki myjemy, 2/3 rozdrabniamy w blenderze (nie na gładki mus, mają pozostać grudki), mieszamy z łyżeczką
miodu i
cukrem waniliowym; resztę siekamy drobno.
Białka oddzielamy od
żółtek, dodajemy szczyptę
soli i ubijamy mikserem na pianę (nie musi być super sztywna).
Żółtka roztrzepujemy widelcem i powoli dodajemy do
białek bardzo delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodajemy
mąkę, i posiekane
truskawki, dosładzamy. Nie mieszamy zbyt długo by piana nie opadła za mocno. Na małej patelni rozgrzewamy
masło /
olej kokosowy, delikatnie wylewamy masę i smażymy ok 2-3 minuty z każdej strony. Omlet wykładamy na talerz, polewamy
jogurtem, sosem
truskawkowym i
miodem, posypujemy posiekanymi
orzechami. Gotowe!

błyskawiczny puszysty omlet z
bananem
frittata z
pomidorami,
szynką parmeńską i
cukinią
frittata z
szynką parmeńską,
dynią i
pomidorami
jajka sadzone w
papryce