Wykonanie
Uwielbiam
sery wszelkiego rodzaju. Żółte, białe, pleśniowe, twarde, miękkie, solankowe i długodojrzewające. Nie ma dnia, abym nie zjadła kawałka
sera. Na kanapce, w
sałatce lub z
makaronem. Taki ze mnie serożerca. Kiedy podczas ostatniej wizyty u pediatry lekarz zasugerował, abym podczas karmienia na pewien czas ograniczyła spożycie
nabiału to nieco zbladłam. To co ja mam jeść?
Mleka nie
mogę,
serów nie powinnam,
jogurty też warto omijać. Niby pełna lodówka, a jednak niewiele w niej znajdę dla siebie. Czego jednak się nie robi dla zdrowia dziecka.Po powrocie do domu zaczęłam kombinować. Szybki przegląd internetu w poszukiwaniu inspiracji nieco mnie uspokoił.
Mogę przecież robić wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe. Swego czasu serwowałam je bardzo często. Od kiedy jednak jest z nami Kalinka brakowało mi okazji do ich przygotowania. Na pierwszy ogień idzie mój ulubiony hummus – i to nie byle jaki bo
cytrynowy z
suszonymi pomidorami. W międzyczasie zrobiłam pastę z
bobu, a w planach mam jeszcze ajvar z pieczonej
papryki i
bakłażana. Kto wie, może przez dwa najbliższe tygodnie przekonam się do diety wegańskiej?
Cytrynowy hummus z
suszonymi pomidoramiSkładniki:4 czubate łyżki
sezamu1 szklanka namoczonej
ciecierzycy1/2 słoiczka
suszonych pomidorów1/2 zalewy z
suszonych pomidorów (można zastąpić zwykłą
oliwą)1 łyżka
oleju sezamowegoskórka starta z 1
cytrynysok wyciśnięty z 1/2
cytryny (lub więcej wedle upodobań)
sól morskaświeżo zmielony
pieprz kolorowy1 ząbek
czosnku (opcjonalnie, ja nie dodałam)Sposób przygotowania:Jeżeli stosujesz suszoną
ciecierzycę należy moczyć ją minimum 4 godziny, a następnie ugotować do miękkości.
Ciecierzycę z puszki wystarczy odsączyć z zalewy.
Sezam prażę na suchej patelni. Gdy
zrobi się złocisty przesypuję go do blendera i miksuję.Dodaję do blendera pozostałe składniki:
ciecierzycę,
suszone pomidory i skórkę startą z
cytryny (opcjonalnie
czosnek). Miksuję wszystko powoli dolewając
oliwę (zalewę z
pomidorów),
olej sezamowy i
sok z cytryny. Doprawiam
solą i
pieprzem. Osobiście lubię, gdy
ciecierzyca nie jest bardzo dokładnie zmielona i czuć delikatne grudki. Gdyby hummus okazał się zbyt suchy można dolać do niego
oliwę bądź odrobinę przegotowanej
wody.

A Ty jaki hummus lubisz najbardziej?Spodobał Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim z innymi.Sprawdź także:
Margaryna czy masło? Ja polecam hummus
buraczkowy z nutą
pistacjową!Hummus
dyniowyHummus z karmelizowaną
gruszką