ßßß
Cytrynowy hummus z suszonymi pomidoramiSkładniki:4 czubate łyżki sezamu1 szklanka namoczonej ciecierzycy1/2 słoiczka suszonych pomidorów1/2 zalewy z suszonych pomidorów (można zastąpić zwykłą oliwą)1 łyżka oleju sezamowegoskórka starta z 1 cytrynysok wyciśnięty z 1/2 cytryny (lub więcej wedle upodobań)sól morskaświeżo zmielony pieprz kolorowy1 ząbek czosnku (opcjonalnie, ja nie dodałam)Sposób przygotowania:Jeżeli stosujesz suszoną ciecierzycę należy moczyć ją minimum 4 godziny, a następnie ugotować do miękkości. Ciecierzycę z puszki wystarczy odsączyć z zalewy.Sezam prażę na suchej patelni. Gdy zrobi się złocisty przesypuję go do blendera i miksuję.Dodaję do blendera pozostałe składniki: ciecierzycę, suszone pomidory i skórkę startą z cytryny (opcjonalnie czosnek). Miksuję wszystko powoli dolewając oliwę (zalewę z pomidorów), olej sezamowy i sok z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem. Osobiście lubię, gdy ciecierzyca nie jest bardzo dokładnie zmielona i czuć delikatne grudki. Gdyby hummus okazał się zbyt suchy można dolać do niego oliwę bądź odrobinę przegotowanej wody.
A Ty jaki hummus lubisz najbardziej?Spodobał Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim z innymi.Sprawdź także:Margaryna czy masło? Ja polecam hummus buraczkowy z nutą pistacjową!Hummus dyniowyHummus z karmelizowaną gruszką