ßßß
Hummus z karmelizowaną gruszkąHummus to doskonały sposób na szybki i smaczny posiłek. Szukasz przepisu na oryginalny hummus? Koniecznie spróbuj wersję z karmelizowaną gruszką.Składniki:5 łyżek sezamu1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie odsądzona ciecierzyca z puszki)1 gruszka1 łyżka cukru trzcinowegosok wyciśnięty z jednej cytrynyskórka starta z 1/2 cytryny2 ząbki czosnku1/2 szklanki dobrej jakości oliwy z oliweksól morskaświeżo zmielony pieprz kolorowySposób przygotowania:Jeżeli stosujesz suszoną ciecierzycę należy moczyć ją minimum 4 godziny, a następnie ugotować do miękkości. Ciecierzycę z puszki wystarczy odsączyć z zalewy.Sezam prażę na suchej patelni. Gdy zrobi się złocisty przesypuję go do blendera i miksuję.Gruszkę kroję w kostkę i karmelizuję na patelni wraz z łyżką cukru trzcinowego. Gdy z cukru zacznie robić się gęsta kleista masa dodaję sok wyciśnięty z 1/4 cytryny. Zbieram łopatką cukier z dna patelni i przekładam całość do blendera, gdzie znajduje się zmielony sezam.Dodaję do blendera pozostałe składniki: czosnek, ciecierzycę i skórkę startą z cytryny. Miksuję wszystko powoli dolewając oliwę i sok z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem. Osobiście lubię, gdy ciecierzyca nie jest bardzo dokładnie zmielona i czuć delikatne grudki. Gdyby hummus okazał się zbyt gęsty dolej do niego więcej oliwy bądź odrobinę przegotowanej wody.Podaję ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem lub pokrojonymi w paski warzywami (papryka, marchewka, seler naciowy, ogórek). Kanapki skrapiam odrobiną oliwy z oliwek i posypuję świeżo zmielonym pieprzem.
A Ty jak przygotowujesz hummus?Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj go i podziel się nim z innymi.Sprawdź także:Margaryna czy masło? Ja polecam hummus buraczkowy z nutą pistacjową!Hummus dyniowySzakszuka, czyli jajka sadzona po Izraelsku