Wykonanie
Hummus to doskonały sposób na szybki i smaczny posiłek. No, może nie do końca szybką, gdy wykorzystuje się suszoną
ciecierzycę, która wymaga wcześniejszego namoczenia. Zawsze oczywiście można pójść na skróty i posłużyć się
ciecierzycą z puszki. Ja zazwyczaj namaczam
ciecierzycę rano przed wyjściem do pracy lub wieczorem zanim położę się spać. Tak długo moczona
ciecierzyca potrzebuje znacznie mnie czasu, aby się ugotować. Niezależnie od tego jaki rodzaj
ciecierzycy wybierzesz sam proces przygotowania hummusu jest banalnie łatwy i każdy, nawet największy kulinarny laik, powinien sobie z nim poradzić. Jako dodatek do hummusu proponuję karmelizowaną
gruszkę, która wprowadza odrobinę
słodyczy do potrawy. Świetnie sprawdzą się też inne wariacje smakowe, jak
dynia,
buraczki,
awokado czy
bób.

Hummus z karmelizowaną
gruszkąHummus to doskonały sposób na szybki i smaczny posiłek. Szukasz przepisu na oryginalny hummus? Koniecznie spróbuj wersję z karmelizowaną
gruszką.Składniki:5 łyżek
sezamu1 szklanka ugotowanej
ciecierzycy (opcjonalnie odsądzona
ciecierzyca z puszki)1
gruszka1 łyżka
cukru trzcinowegosok wyciśnięty z jednej
cytrynyskórka starta z 1/2
cytryny2 ząbki
czosnku1/2 szklanki dobrej jakości
oliwy z oliweksól morskaświeżo zmielony
pieprz kolorowySposób przygotowania:Jeżeli stosujesz suszoną
ciecierzycę należy moczyć ją minimum 4 godziny, a następnie ugotować do miękkości.
Ciecierzycę z puszki wystarczy odsączyć z zalewy.
Sezam prażę na suchej patelni. Gdy
zrobi się złocisty przesypuję go do blendera i miksuję.
Gruszkę kroję w kostkę i karmelizuję na patelni wraz z łyżką
cukru trzcinowego. Gdy z
cukru zacznie robić się gęsta kleista masa dodaję sok wyciśnięty z 1/4
cytryny. Zbieram
łopatką cukier z dna patelni i przekładam całość do blendera, gdzie znajduje się zmielony
sezam.Dodaję do blendera pozostałe składniki:
czosnek,
ciecierzycę i skórkę startą z
cytryny. Miksuję wszystko powoli dolewając
oliwę i
sok z cytryny. Doprawiam
solą i
pieprzem. Osobiście lubię, gdy
ciecierzyca nie jest bardzo dokładnie zmielona i czuć delikatne grudki. Gdyby hummus okazał się zbyt gęsty dolej do niego więcej
oliwy bądź odrobinę przegotowanej
wody.Podaję ze świeżym
pełnoziarnistym pieczywem lub pokrojonymi w paski warzywami (
papryka,
marchewka,
seler naciowy,
ogórek). Kanapki skrapiam odrobiną
oliwy z oliwek i posypuję świeżo zmielonym
pieprzem.

A Ty jak przygotowujesz hummus?Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj go i podziel się nim z innymi.Sprawdź także:
Margaryna czy masło? Ja polecam hummus
buraczkowy z nutą
pistacjową!Hummus
dyniowySzakszuka, czyli
jajka sadzona po Izraelsku