ßßß
Składniki:5 łyżek prażonego sezamu1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy1/2 szklanki puree z pieczonej dyni (wybrałam odmianę piżmową)1 mały ząbek czosnku1/4 szklanki oliwy z oliweksok z 1/2 cytrynysok z 1/2 pomarańczy (można pominąć)1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można pominąć)sól morskaświeżo zmielony pieprz kolorowySposób przygotowaniaCiecierzycę moczę przez minimum 4h, a najlepiej przez 8h. Następnie gotuję ją aż stanie się miękka (ok 20-30 minut). Jeżeli nie masz tyle czasu wykorzystaj ciecierzycę z puszki, chociaż ta jest gorsza w smaku.Sezam prażę przez 2-3 minuty na suchej patelni aż stanie się delikatnie zrumieniony. Przesypuję go do blendera i miksuję.Do rozdrobnionego sezamu dodaję ugotowaną ciecierzycę, czosnek i oliwę. Miksuję na gładką masę. Następnie dokładam upieczoną dynię i miksuję dalej (sprawdź jak upiec dynię).Doprawiam hummus przyprawami i sokiem z cytryny. Opcjonalnie dolewam odrobinę soku z pomarańczy. Jeżeli hummus jest za gęsty należy dolać więcej oliwy z oliwek lub odrobinę wody.Gotowy hummus przekładam na miseczki. Smaruję nim świeży chleb pełnoziarnisty i podaję z ulubionymi dodatkami, np. awokado, serem owczym i figami. Hummus świetnie sprawdzi się jako element kanapek do pracy.

Sprawdź moje inne przepisy z dyniąPodobał Ci się ten przepis? Skomentuj lub podziel się nim z innymi