Wykonanie
Słoneczna, złota jesień szybko zmieniła się w szarą i wilgotną jesień, z nisko wiszącymi i zapowiadającymi deszcz chmurami. Takiej jesieni stanowczo mówię NIE! Chcąc przełamać szaro-bure kolory otaczające mnie z każdej strony przygotowałam hummus
dyniowy o pięknej żółto-pomarańczowej barwie. Dzięki niemu moje kanapki wprowadzą odrobinę koloru do smutnej jesiennej aury.

Składniki:5 łyżek prażonego
sezamu1/2 szklanki ugotowanej
ciecierzycy1/2 szklanki puree z pieczonej dyni (wybrałam odmianę piżmową)1 mały ząbek
czosnku1/4 szklanki
oliwy z oliweksok z 1/2
cytrynysok z 1/2
pomarańczy (można pominąć)1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne (można pominąć)
sól morskaświeżo zmielony
pieprz kolorowySposób przygotowania
Ciecierzycę moczę przez minimum 4h, a najlepiej przez 8h. Następnie gotuję ją aż stanie się miękka (ok 20-30 minut). Jeżeli nie masz tyle czasu wykorzystaj
ciecierzycę z puszki, chociaż ta jest gorsza w smaku.
Sezam prażę przez 2-3 minuty na suchej patelni aż stanie się delikatnie zrumieniony. Przesypuję go do blendera i miksuję.Do rozdrobnionego
sezamu dodaję ugotowaną
ciecierzycę,
czosnek i
oliwę. Miksuję na gładką masę. Następnie dokładam upieczoną
dynię i miksuję dalej (sprawdź jak upiec
dynię).Doprawiam hummus
przyprawami i
sokiem z cytryny. Opcjonalnie dolewam odrobinę soku z
pomarańczy. Jeżeli hummus jest za gęsty należy dolać więcej
oliwy z oliwek lub odrobinę
wody.Gotowy hummus przekładam na miseczki. Smaruję nim świeży
chleb pełnoziarnisty i podaję z ulubionymi dodatkami, np.
awokado,
serem owczym i
figami. Hummus świetnie sprawdzi się jako element kanapek do pracy.



Sprawdź moje inne przepisy z
dyniąPodobał Ci się ten przepis? Skomentuj lub podziel się nim z innymi