ßßß
Pasta z bobuMasz bób i nie wiesz co z nim zrobić? Połóż go na kanapki. Pasta z bobu to świetny pomysł na lekką kolację. Jest szybka i łatwa w wykonaniu.Składniki:0,5 kg bobu2 ząbki czosnku3 łyżki sezamusok z 1/2 cytryny3 łyżki oleju sezamowego5 łyżek oliwy z oliwekszczypta pieprzu cayennesól morskaświeżo zmielony pieprz kolorowySposób przygotowania:Bób gotuję, aż zrobi się miękki. Następnie studzę i obieram z łupinek. Sezam prażę na złoty kolor na suchej patelni.Ostudzony sezam miksuję wraz z czosnkiem. Dodaję bób i miksuję dalej dolewając oliwę, olej sezamowy i sok z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem kolorowym. Dla podkręcenia smaku warto dodać pieprz cayenne.Jeżeli nie masz oleju sezamowego zastąp go zwykłą oliwą i dodaj więcej uprażonych ziaren sezamu.Gotową pastę przekładam do miseczki i polewam odrobiną oliwy z oliwek.
A Ty jaki masz przepis na pastę z bobu?Podoba Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim z innymi.Sprawdź także:Margaryna czy masło? Ja polecam hummus buraczkowy z nutą pistacjową!Hummus dyniowyHummus z karmelizowaną gruszką