Wykonanie
Uwielbiam wiosnę i czas kiedy przyroda nieśmiało budzi się do życia. Na drzewach pojawiają się pierwsze pąki liści i wszystko naokoło robi się zielone. Z kulinarnego punktu widzenia to jednak lato jest moją ulubioną
porą roku. Każdego dnia trasę spacerową układam tak, aby
mieć po drodze warzywniak. Zaglądam do skrzynek na straganie i zastanawiam się co dzisiaj wrzucić do gara.
Szparagi,
fasolka,
cukinia,
maliny,
truskawki,
rabarbar… ahhh… Nie jestem wegeholikiem, niemniej mnogość kolorowych
owoców i warzyw sprawia, że akurat latem nie potrzebuję nic innego.Wreszcie w mojej siatce na zakupy wylądował pierwszy w tym sezonie
bób. Bez dłuższego zastanawiania się postanowiłam przyozdobić nim kanapki na kolację. Pasta z
bobu w moim wykonaniu bazuje na przepisie na hummus. Po prostu
ciecierzycę zastępuję
bobem.

Pasta z
bobuMasz
bób i nie wiesz co z nim zrobić? Połóż go na kanapki. Pasta z
bobu to świetny pomysł na lekką kolację. Jest szybka i łatwa w wykonaniu.Składniki:0,5 kg
bobu2 ząbki
czosnku3 łyżki
sezamusok z 1/2
cytryny3 łyżki
oleju sezamowego5 łyżek
oliwy z oliwekszczypta
pieprzu cayennesól morskaświeżo zmielony
pieprz kolorowySposób przygotowania:
Bób gotuję, aż
zrobi się miękki. Następnie studzę i obieram z łupinek.
Sezam prażę na złoty kolor na suchej patelni.Ostudzony
sezam miksuję wraz z
czosnkiem. Dodaję
bób i miksuję dalej dolewając
oliwę,
olej sezamowy i
sok z cytryny. Doprawiam
solą i
pieprzem kolorowym. Dla podkręcenia smaku warto dodać
pieprz cayenne.Jeżeli nie masz
oleju sezamowego zastąp go zwykłą
oliwą i dodaj więcej uprażonych ziaren
sezamu.Gotową pastę przekładam do miseczki i polewam odrobiną
oliwy z oliwek.


A Ty jaki masz przepis na pastę z bobu?Podoba Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim z innymi.Sprawdź także:
Margaryna czy masło? Ja polecam hummus
buraczkowy z nutą
pistacjową!Hummus
dyniowyHummus z karmelizowaną
gruszką