ßßß Cookit - przepis na Pasta z bobu, czyli lato na kanapce

Pasta z bobu, czyli lato na kanapce

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam wiosnę i czas kiedy przyroda nieśmiało budzi się do życia. Na drzewach pojawiają się pierwsze pąki liści i wszystko naokoło robi się zielone. Z kulinarnego punktu widzenia to jednak lato jest moją ulubioną porą roku. Każdego dnia trasę spacerową układam tak, aby mieć po drodze warzywniak. Zaglądam do skrzynek na straganie i zastanawiam się co dzisiaj wrzucić do gara. Szparagi, fasolka, cukinia, maliny, truskawki, rabarbar… ahhh… Nie jestem wegeholikiem, niemniej mnogość kolorowych owoców i warzyw sprawia, że akurat latem nie potrzebuję nic innego.
Wreszcie w mojej siatce na zakupy wylądował pierwszy w tym sezonie bób. Bez dłuższego zastanawiania się postanowiłam przyozdobić nim kanapki na kolację. Pasta z bobu w moim wykonaniu bazuje na przepisie na hummus. Po prostu ciecierzycę zastępuję bobem.
Pasta z bobu
Masz bób i nie wiesz co z nim zrobić? Połóż go na kanapki. Pasta z bobu to świetny pomysł na lekką kolację. Jest szybka i łatwa w wykonaniu.
Składniki:
0,5 kg bobu
2 ząbki czosnku
3 łyżki sezamu
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oleju sezamowego
5 łyżek oliwy z oliwek
szczypta pieprzu cayenne
sól morska
świeżo zmielony pieprz kolorowy
Sposób przygotowania:
Bób gotuję, aż zrobi się miękki. Następnie studzę i obieram z łupinek. Sezam prażę na złoty kolor na suchej patelni.
Ostudzony sezam miksuję wraz z czosnkiem. Dodaję bób i miksuję dalej dolewając oliwę, olej sezamowy i sok z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem kolorowym. Dla podkręcenia smaku warto dodać pieprz cayenne.
Jeżeli nie masz oleju sezamowego zastąp go zwykłą oliwą i dodaj więcej uprażonych ziaren sezamu.
Gotową pastę przekładam do miseczki i polewam odrobiną oliwy z oliwek.
A Ty jaki masz przepis na pastę z bobu?
Podoba Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim z innymi.
Sprawdź także:
Margaryna czy masło? Ja polecam hummus buraczkowy z nutą pistacjową!
Hummus dyniowy
Hummus z karmelizowaną gruszką
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2016/06/pasta-z-bobu-czyli-lato-na-kanapce