ßßß Cookit - przepis na Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs

Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs

nazwa

Wykonanie

Share the post "Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs"
Dziś przedstawiam przepis na niezawodne pikantne żeberka w glazurze barbecue, którym nikt się nie oprze. Receptura jest bardzo łatwa i każdy, nawet początkujący w kuchni sobie z nią poradzi. Najpierw żeberka marynowane są w mieszance przypraw z cukrem i papryką, następnie pieczone w piekarniku a pod koniec dopiekane pod grillem posmarowane pysznym i bardzo łatwym sosem. Dzięki dodatkowi cukru w mieszance przypraw i sosie, podczas grillowania tworzy się piękna i pyszna karmelizowana warstwa. Żeberka wychodzą obłędne, soczyste i pięknie podpieczone. Generalnie robią się same, polecam!
Scroll down for recipe in English
(6-8 porcji)
Składniki:
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki wędzonej papryki
1 ½ łyżeczki mielonego chili
1 ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1,8 kg żeberek wieprzowych
Składniki na sos:
1 duża cebula, posiekana
6 ząbków czosnku, drobno posiekane
1 ½ łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
2 łyżki oleju roślinnego
1 ½ szklanki ketchupu
½ szklanki octu jabłkowego
6 łyżek sosu sojowego
½ szklanki wody
¼ szklanki brązowego cukru
½ łyżeczki soli
¾ łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
W małej miseczce wymieszaj cukier, sól i resztę przypraw i dokładnie natrzyj żeberka z każdej strony powstałą mieszanką. Zawiń żeberka szczelnie w folię aluminiową i włóż do lodówki na 2,5 godziny.
W międzyczasie, w celu przygotowania sosu rozgrzej w średnim rondelku olej, wrzuć mbir, cebulę i czosnek i smaż przez 5-6 minut, aż cebula zacznie mięknąć. Dodaj pozostałe składniki sosu, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do małego i gotuj przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj do uzyskania gładkiego sosu, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wyjmij żeberka z lodówki i pozwól im poleżeć w temperaturze pokojowej przez około 30 minut. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Umieść żeberka mięsną stroną do góry na ruszcie umieszczonym nad blaszką (będzie wytapiał się tłuszcz), przykryj folią z marynowania (matową stroną do góry) i piecz przez 1 godzinę i 15 minut.
Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 oC i włącz funkcję grilla. Zdejmij folię i posmaruj wierzch żeberek sosem i grilluj przez 10 minut, lub do ładnego przypieczenia. Następnie odwróć żeberka kostkami do góry, posmaruj sosem i zapiekaj kolejne 10 minut. Powtórz tą czynność kolejny raz i wyjmij żeberka z piekarnika.
Pokrój je na porcje i podawaj z sosem.
Smacznego!
English version
Spicy sticky ribs
(6-8 servings)
Ingredients:
2 tablespoons brown sugar
1 teaspoons salt
2 tablespoons paprika
1½ teaspoons chipotle chile powder
1½ teaspoons ground cumin
1 teaspoon ground allspice
½ teaspoon black pepper
1,8 kg pork ribs
Ingredients for the sauce:
1 large onion, chopped
6 garlic cloves, finely chopped
1½ tablespoons finely chopped peeled fresh ginger
2 tablespoons vegetable oil
1½ cups ketchup
½ cup cider vinegar
6 tablespoons soy sauce
½ cup water
¼ cup brown sugar
½ teaspoons salt
¾ teaspoon black pepper
Preparation:
Combine the sugar, salt, and spices in a small bowl and rub the ribs in both sides. Place the ribs on the sheet, and cover tightly with foil. Place in the fridge for 2 , 5 hours.
Meanwhile make the sauce. Heat the oil over medium heat in a deep saucepan. Add the ginger, onion, and garlic, and cook 5-6 minutes until the onion is begging to soften. Add the remaining ingredients, bring to a boil, and then reduce to a simmer for about 15 minutes, stirring occasionally. Using a blender, blend the sauce until smooth. Adjust salt and pepper to taste.
After the 2 , 5 hours, remove te ribs from the fridge and let the ribs sit at room temperature for about 30 minutes. Pre-heat your oven to 180 oC. Place the ribs on the baking rack and bake the ribs covered with foil for 1 hour 15 minutes.
Drop the temperature to 160 oC and change setting on grill mode. Baste the ribs with sauce, and grill meaty side down for 10 minutes. Baste, flip, baste, and cook, meaty side up, for 10 minutes. Repeat.
Remove the ribs from the grill, cut, and serve with the sauce.
Enjoy!
Share the post "Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs"
Źródło:http://karmelowy.pl/pikantne-zeberka-w-galzurze-spicy-sticky-ribs