Wykonanie
Share the post "Pikantne
żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs"Dziś przedstawiam przepis na niezawodne pikantne
żeberka w glazurze barbecue, którym nikt się nie oprze. Receptura jest bardzo łatwa i każdy, nawet początkujący w kuchni sobie z nią poradzi. Najpierw
żeberka marynowane są w mieszance przypraw z
cukrem i
papryką, następnie pieczone w piekarniku a pod koniec dopiekane pod grillem posmarowane pysznym i bardzo łatwym sosem. Dzięki dodatkowi
cukru w mieszance przypraw i sosie, podczas grillowania tworzy się piękna i pyszna karmelizowana warstwa.
Żeberka wychodzą obłędne, soczyste i pięknie podpieczone. Generalnie robią się same, polecam!Scroll down for recipe in English
(6-8 porcji)Składniki:2 łyżki
brązowego cukru1 łyżeczka
soli2 łyżki wędzonej
papryki1 ½ łyżeczki mielonego
chili1 ½ łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego1 łyżeczka mielonego
ziela angielskiego½ łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu1,8 kg
żeberek wieprzowychSkładniki na sos:1 duża
cebula, posiekana6 ząbków
czosnku, drobno posiekane1 ½ łyżki drobno posiekanego świeżego
imbiru2 łyżki
oleju roślinnego1 ½ szklanki
ketchupu½ szklanki
octu jabłkowego6 łyżek
sosu sojowego½ szklanki
wody¼ szklanki
brązowego cukru½ łyżeczki
soli¾ łyżeczki
czarnego pieprzuPrzygotowanie:W małej miseczce wymieszaj
cukier,
sól i resztę przypraw i dokładnie natrzyj
żeberka z każdej strony powstałą mieszanką. Zawiń
żeberka szczelnie w folię aluminiową i włóż do lodówki na 2,5 godziny.W międzyczasie, w celu przygotowania sosu rozgrzej w średnim rondelku
olej, wrzuć mbir,
cebulę i
czosnek i smaż przez 5-6 minut, aż
cebula zacznie mięknąć. Dodaj pozostałe składniki sosu, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do małego i gotuj przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj do uzyskania gładkiego sosu, dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Wyjmij
żeberka z lodówki i pozwól im poleżeć w temperaturze pokojowej przez około 30 minut. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Umieść
żeberka mięsną stroną do góry na ruszcie umieszczonym nad blaszką (będzie wytapiał się tłuszcz), przykryj folią z marynowania (matową stroną do góry) i piecz przez 1 godzinę i 15 minut.Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 oC i włącz funkcję grilla. Zdejmij folię i posmaruj wierzch
żeberek sosem i grilluj przez 10 minut, lub do ładnego przypieczenia. Następnie odwróć
żeberka kostkami do góry, posmaruj sosem i zapiekaj kolejne 10 minut. Powtórz tą czynność kolejny raz i wyjmij
żeberka z piekarnika.Pokrój je na porcje i podawaj z sosem.Smacznego!
English versionSpicy sticky ribs(6-8 servings)Ingredients:2 tablespoons brown sugar1 teaspoons salt2 tablespoons
paprika1½ teaspoons chipotle
chile powder1½ teaspoons ground cumin1 teaspoon ground allspice½ teaspoon black pepper1,8 kg
pork ribsIngredients for the sauce:1 large onion, chopped6 garlic cloves, finely chopped1½ tablespoons finely chopped peeled fresh ginger2 tablespoons vegetable oil1½ cups
ketchup½ cup cider vinegar6 tablespoons soy sauce½ cup water¼ cup brown sugar½ teaspoons salt¾ teaspoon black pepperPreparation:Combine the sugar, salt, and spices in a small bowl and rub the ribs in both sides. Place the ribs on the sheet, and cover tightly with foil. Place in the fridge for 2 , 5 hours.Meanwhile
make the sauce. Heat the oil over medium heat in a deep saucepan. Add the ginger, onion, and garlic, and cook 5-6 minutes until the onion is begging to soften. Add the remaining ingredients, bring to a boil, and then reduce to a simmer for about 15 minutes, stirring occasionally. Using a blender, blend the sauce until smooth. Adjust salt and pepper to taste.After the 2 , 5 hours, remove te ribs from the fridge and let the ribs sit at room temperature for about 30 minutes. Pre-heat your oven to 180 oC. Place the ribs on the baking rack and bake the ribs covered with foil for 1 hour 15 minutes.Drop the temperature to 160 oC and change setting on grill
mode. Baste the ribs with sauce, and grill meaty
side down for 10 minutes. Baste, flip, baste, and cook, meaty
side up, for 10 minutes. Repeat.Remove the ribs from the grill, cut, and
serve with the sauce.Enjoy!
Share the post "Pikantne
żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs"