ßßß Cookit - przepis na Pieczone żeberka BBQ w stylu filipińskim. Pinoy-style ribs.

Pieczone żeberka BBQ w stylu filipińskim. Pinoy-style ribs.

nazwa

Wykonanie

Pyszne, soczyste żeberka w aromatycznym, lekko pikantnym sosie. Kuchnia filipińska słynie z łączenia smaku słodkiego, kwaśnego i słonego. Łączenie mięs z egzotycznymi owocami daje zaskakująco smaczne efekty. " Pinoy " jest określeniem ludności pochodzenia filipińskiego. Tak nazywali siebie również emigranci przybywający do Stanów Zjednoczonych na początku XX w. Mimo, że niektórzy uważają je za obraźliwe, weszło do powszechnego użycia i jest generalnie akceptowane, zwłaszcza w odniesieniu do muzyki czy kuchni.
1 kg żeberek wieprzowych (wybieramy kawałki, na których mięso jest "wysokie" lecz jednocześnie chude. Unikamy tłustych żeberek, na których znajduje się mało mięsa)
marynata:
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki cebuli w płatkach (suszonej)
1 obrany, przeciśnięty ząbek czosnku
2 łyżeczki obranego, drobno posiekanego świeżego imbiru
2 łyżeczki soli
4 łyżki ciemnego cukru
2 łyżki oleju
sos:
2 dojrzałe banany
2/3 szklanki keczupu
1/4 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki białego wina
1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżki sosu chili (lub więcej, jeśli sos ma być bardziej pikantny)
sól i świeżo mielony czarny pieprz - po 1/2 łyżeczki
1. Z podanych składników przygotowujemy gęstą marynatę. Nacieramy dokładnie całe mięso i odkładamy na 2-24 godziny jeśli zamierzamy marynować mięso powyżej 2 godzin, wkładamy je do lodówki).
2. Przygotowujemy sos: banany obieramy i ugniatamy na puree (widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków). Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.
1/4 sosu pozostawiamy na później.
Żeberka kroimy na porcje i dokładnie smarujemy ze wszystkich stron pozostałym sosem. Zawijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 st. C przez 1,5 godziny. Następnie rozchylamy folię i smarujemy wierzch mięsa pozostawionym sosem. Pieczemy jeszcze ok. 20-30 minut, aż mięso będzie złoto brązowe.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/03/Pieczone-zeberka-BBQ-w-stylu-filipinskim-Pinoy.html