Wykonanie
Pyszne, soczyste
żeberka w aromatycznym, lekko pikantnym sosie. Kuchnia filipińska słynie z łączenia smaku słodkiego, kwaśnego i słonego. Łączenie
mięs z egzotycznymi
owocami daje zaskakująco smaczne efekty. "
Pinoy " jest określeniem ludności pochodzenia filipińskiego. Tak nazywali siebie również emigranci przybywający do Stanów Zjednoczonych na początku XX w. Mimo, że niektórzy uważają je za obraźliwe, weszło do powszechnego użycia i jest generalnie akceptowane, zwłaszcza w odniesieniu do muzyki czy kuchni.
1 kg
żeberek wieprzowych (wybieramy kawałki, na których
mięso jest "wysokie" lecz jednocześnie chude. Unikamy tłustych
żeberek, na których znajduje się mało
mięsa)marynata:1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka wędzonej
papryki1 łyżeczka mielonego
czarnego pieprzu2 łyżeczki
cebuli w płatkach (suszonej)1 obrany, przeciśnięty ząbek
czosnku2 łyżeczki obranego, drobno posiekanego świeżego
imbiru2 łyżeczki
soli4 łyżki ciemnego
cukru2 łyżki
olejusos:2 dojrzałe
banany2/3 szklanki
keczupu1/4 szklanki
sosu sojowego1/4 szklanki
białego wina1/4 szklanki
brązowego cukru2 łyżki sosu
chili (lub więcej, jeśli sos ma być
bardziej pikantny)
sól i świeżo mielony
czarny pieprz - po 1/2 łyżeczki1. Z podanych składników przygotowujemy gęstą marynatę. Nacieramy dokładnie całe
mięso i odkładamy na 2-24 godziny jeśli zamierzamy marynować
mięso powyżej 2 godzin, wkładamy je do lodówki).2. Przygotowujemy sos:
banany obieramy i ugniatamy na puree (widelcem lub tłuczkiem do
ziemniaków). Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.1/4 sosu pozostawiamy na później.
Żeberka kroimy na porcje i dokładnie smarujemy ze wszystkich stron pozostałym sosem. Zawijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 st. C przez 1,5 godziny. Następnie rozchylamy folię i smarujemy wierzch
mięsa pozostawionym sosem. Pieczemy jeszcze ok. 20-30 minut, aż
mięso będzie złoto brązowe.