Wykonanie
Jestem wielkim zwolennikiem
wątróbki , każdej ,a już najbardziej wołowej , gdyż jest mniej gorzka i bardziej zwarta niż inne . Taka
wątróbka nie przerażając nikogo , najsmaczniejsza jest lekko krwista ,ale to kwestia gustu i można ją sobie oczywiście wysmażyć bardziej . Sos
cebulkowo sojowy ma przyjemnie słodko -słony lekko pikantny nie powtarzalny smak . Przepis jest bardzo prosty i nie wymagający wielkich umiejętności . Pyszne i tanie danie .. 😉
Składniki :1 kg
wątroby wołowej3
cebule4 łyżk i
sosu sojowego indonezyjskiego ( lub zwykły plus łyżka -duża
cukru)szczypta
chilli według gustu1/2 łyżeczki
czosnku granulowanego1 łyżeczka
cukruolej do smażenia ,
sól do smaku
Wątrobę płukamy , oczyszczamy z błon i kroimy wedle upodobania -jeśli ma być krwista to dość grube plastry , jeśli wypieczona to cienkie .
Cebulę obieramy , siekamy w piórka i podsmażamy na
oleju do miękkości , dolewamy
sos sojowy ( jeśli robimy
podróbę indonezyjskiego , to najpierw mieszamy go z
cukrem 😉 ) , wsypujemy
chilli ,
czosnek i małą łyżeczkę
cukru ( mimo tego co dodaliśmy do
podróbki -nie będzie słodkie ) , smażymy chwilkę aż sos zacznie robić się leciutko gęściejszy -odstawiamy . Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy na nim wątrobę , na dowolny stopień wysmażenia . Na talerzu wylewamy sos z
cebulą ,układamy wątrobę , dopiero teraz ją lekko solimy ( posolona przed lub w trakcie pieczenia
zrobi się twarda ) i możemy podawać . Jest to naprawdę pyszne danie które docenią amatorzy
podrobów . Smacznego i pozdrawiam 😉