Wykonanie
Genialne
żeberka pięć smaków z piekarnikaWspaniałe
żeberka o niesamowitym aromacie i smaku , który nadaje im
przyprawa „pięć smaków” .Korzenna nutka z odrobiną
czosnku i delikatnej słodkawej nutki , no i oczywiście kleisty przypieczony sosik .Cudowności ..Nic więcej do szczęścia nie trzeba , no może jakaś chusteczka , żeby móc wytrzeć palce 😉 Tego
hitu raczej nie trzeba zachwalać , niewiele osób znam co pogardzą
żeberkami , u mnie w domu tacy nie mieszkają 😉
Składniki :1 kg
żeberek -pasek1 łyżka płaska
przyprawy pięć smaków1 łyżka
sosu sojowego1 łyżeczka
cukru1 ząbek -duży lub dwa mniejsze-
czosnku2 łyżki
olejusól ,
chilli do smaku
Żeberka płukamy i kroimy w średniej grubości kawałki , nie za cienkie ,żeby nie wyschły , nie za grube -to się równo upieką . Do miseczki wlewamy
olej ,
sos sojowy,
cukier,
przyprawę pięć smaków , wyciśnięty praską
czosnek ,
chilli ,
sól do smaku i wszystko mieszamy . Tą marynatą nacieramy
żeberka i odstawiamy , najlepiej na całą noc do lodówki , wtedy smaki się przegryzą z
mięsem .
Żeberka wykładamy na blaszkę do pieczenia , oblewając resztką zalewy w której się marynowały , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C ( ważne żeby był nagrzany , wtedy pozostaną soczyste ) i pieczemy około 40 minut , kontrolując ,czy się nie przypalają i w razie potrzeby obracając
mięso . Po tym czasie powinny być gotowe . Podajemy z..serwetką lub
wodą do płukania rąk 😉