Wykonanie
Jakiś czas temu
pisałam tu o moim grillowaniu w KontenerArt w Poznaniu. Dziś przedstawiam pierwszą grillową propozycję tamtego dnia - udka drobiowe w miodowej glazurze. :) Wyszły pyszne - uwielbiam połączenie
mięsa i lekkiej
słodyczy, zapraszam serdecznie do wpisu. :)

SKŁADNIKI NA 4 SZTUKI :- 4 udka drobioweSKŁADNIKI DO MARYNATY :1 szklanka
olejupół szklanki
miodupół
cebuli3 ząbki
czosnku1,5 łyżki mielonej
słodkiej paprykipół łyżeczki mielonej
ostrej paprykipół łyżeczki
cukru,pół łyżeczki
imbiru1/4 łyżeczki
cynamonupół łyżeczki
czarnego pieprzu1,5 łyżki
soli

Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misie blendera i dokładnie miksujemy. Umyte i osuszone udka dokładnie nacieramy marynatą z obu stron, umieszczamy w głębokim naczyniu, zalewamy resztą marynaty, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na całą noc do lodówki. Udka piekłam na grillu przez ok. 25 minut, jako dodatki wybrałam kawałki
bagietki i lekką
sałatkę z
rukoli i
pomidorów. Całość wyszła pyszna, zadowoliła podniebienia najmłodszych, a jak powszechnie wiadomo - to najostrzejsi jurorzy. :) Poniżej kilka zdjęć z backstage'u w KontenerArt. :)

