ßßß Cookit - przepis na Udka w miodowej glazurze

Udka w miodowej glazurze

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu pisałam tu o moim grillowaniu w KontenerArt w Poznaniu. Dziś przedstawiam pierwszą grillową propozycję tamtego dnia - udka drobiowe w miodowej glazurze. :) Wyszły pyszne - uwielbiam połączenie mięsa i lekkiej słodyczy, zapraszam serdecznie do wpisu. :)
SKŁADNIKI NA 4 SZTUKI :
- 4 udka drobiowe
SKŁADNIKI DO MARYNATY :
1 szklanka oleju
pół szklanki miodu
pół cebuli
3 ząbki czosnku
1,5 łyżki mielonej słodkiej papryki
pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
pół łyżeczki cukru,
pół łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki czarnego pieprzu
1,5 łyżki soli
Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misie blendera i dokładnie miksujemy. Umyte i osuszone udka dokładnie nacieramy marynatą z obu stron, umieszczamy w głębokim naczyniu, zalewamy resztą marynaty, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na całą noc do lodówki. Udka piekłam na grillu przez ok. 25 minut, jako dodatki wybrałam kawałki bagietki i lekką sałatkę z rukoli i pomidorów. Całość wyszła pyszna, zadowoliła podniebienia najmłodszych, a jak powszechnie wiadomo - to najostrzejsi jurorzy. :) Poniżej kilka zdjęć z backstage'u w KontenerArt. :)
Źródło:http://studentskitchenblog.blogspot.com/2014/05/udka-w-miodowej-glazurze.html