ßßß Cookit - przepis na Domowy ketchup łagodny

Domowy ketchup łagodny

nazwa

Wykonanie

Już jakieś dwa lata temu widziałam ten przepis na moim ulubionym blogu wegańskim, ale całkowicie o nim zapomniałam, w tym roku przerażona faktem, że jesienią i zimą nie zobaczę już moich ukochanych pomidorów postanowiłam zamknąć trochę lata w słoikach, żeby zimą móc otworzyć wieczko i delektować się smakiem pysznych letnich pomidorów, dlatego mimo tego, że przepis jest trochę pracochłonny mogę wam szczerze go polecić, wspomnicie moje słowa w grudniu :) jeśli natomiast nie przepadacie za słodkimi ketchupami jeszcze dzisiaj zamieszczę przepis na wersję pikantną.
Składniki (na ok 6 słoików) :
3 kg bardzo dojrzałych pomidorów, z wykrojonymi szypułkami i przekrojone na pół
250 g kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
300 g śliwek, wypestkowanych i przekrojonych na pół
350 g cebuli, obranej i pokrojonej w pióra
2 gwiazdki anyż
6 goździków
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 laska cynamonu
kawałek świeżego imbiru, długości 3 cm, obrany i drobno posiekany
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki octu jabłkowego
sól i świeżo mielony czarny pieprz
olej roślinny
Przygotowanie :
1. Na dnie dużego garnka podsmażyć przyprawy, śliwki, jabłka przez ok 5 minut, następnie dodać pomidory i łyżkę soli, dusić ok 1-2 h (wedle uznania im dłużej tym bardziej wyrazisty będzie ketchup)
2. Ketchup zdjąć z ognia, zblendować (ja przelałam do blendera kielichowego, żeby dokładniej przemielić wszystkie skórki i nasiona) jeżeli konsystencja wam nie odpowiada, można dodatkowo przetrzeć ketchup przez sitko (ja ten krok pominęłam)
3. Następnie ketchup przelać z powrotem do garnka, dodać cukier, sól, pieprz, ocet i ewentualnie doprawić innymi przyprawami (np curry) i gotować ok 1-3 h do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji, przelać do słoików i zapasteryzować.
*Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z bloga jadłonomia
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2015/09/domowy-ketchup-agodny.html