Wykonanie
Mam dla was dzisiaj pyszną propozycję na świąteczne ciasto. Ciasto
marchewkowe, które smakuje rewelacyjnie i ma delikatny posmak piernikowy. Przełożone pysznym kremem i
kajmakiem. Zdecydowanie udana kompozycja smakowa.Zrobiłam to ciasto testowo i zrobię ponownie właśnie na święta. Wykorzystałam przepis na ciasto z
dynią, które już robiłam. Pomyślałam sobie, że skoro wyszło takie pyszne z
dynią to z
marchewką będzie równie pyszne.I
powiem wam, że smakuje wspaniale.Zapraszam :-)Składniki:Składniki:- 300 g
marchewki (surowej i obranej)- 3
jajka- 1 szklanka
brązowego cukru- 2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią- 225 ml
oleju- 150 g pokrojonych drobno
ananasów z puszki- 70 g
wiórków kokosowych- 70 g
orzechów laskowych- 300 g
mąki pszennej typ 500- łyżeczka
przyprawy do piernika- pół łyżeczki
cynamonu- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki
sodydodatkowo- 400 g
śmietany 30 %- 250 g
serka mascarpone- łyżka
cukru pudru-
cynamon do posypania (ok 1 łyżeczki)- masa krówkowa o smaku advocata (od Helio)Wykonanie:
Jajka wbić do misy miksera i ubić je z
cukrem i
cukrem z
wanilią na puszystą masę, dodać powoli wlewając
olej oraz startą na małych oczkach
marchewkę. Wrzucić
wiórki kokosowe, posiekane
orzechy i pokrojone w małą kostkę
ananasy, dalej ubijać mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodawać łyżką
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
przyprawą do piernika i
cynamonem. Formę prostokątną wysmarować
masłem i wysypać
mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni - wylać ciasto do blaszki i piec 60 minut do suchego patyczka. Ciasto wystudzić.Przygotować krem - do misy miksera wlewamy schłodzoną
śmietaną i ubijamy, dodajemy na koniec
cukier puder i
serek mascarpone, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, na jednej rozsmarowujemy masę
krówkową i połowę kremu i przykrywamy drugą częścią ciasta, resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i posypujemy
cynamonem. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego.