ßßß
Mam dla was dzisiaj pyszną propozycję na świąteczne ciasto. Ciasto marchewkowe, które smakuje rewelacyjnie i ma delikatny posmak piernikowy. Przełożone pysznym kremem i kajmakiem. Zdecydowanie udana kompozycja smakowa.Zrobiłam to ciasto testowo i zrobię ponownie właśnie na święta. Wykorzystałam przepis na ciasto z dynią, które już robiłam. Pomyślałam sobie, że skoro wyszło takie pyszne z dynią to z marchewką będzie równie pyszne.I powiem wam, że smakuje wspaniale.Zapraszam :-)Składniki:Składniki:- 300 g marchewki (surowej i obranej)- 3 jajka- 1 szklanka brązowego cukru- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią- 225 ml oleju- 150 g pokrojonych drobno ananasów z puszki- 70 g wiórków kokosowych- 70 g orzechów laskowych- 300 g mąki pszennej typ 500- łyżeczka przyprawy do piernika- pół łyżeczki cynamonu- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki sodydodatkowo- 400 g śmietany 30 %- 250 g serka mascarpone- łyżka cukru pudru- cynamon do posypania (ok 1 łyżeczki)- masa krówkowa o smaku advocata (od Helio)Wykonanie:Jajka wbić do misy miksera i ubić je z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę, dodać powoli wlewając olej oraz startą na małych oczkach marchewkę. Wrzucić wiórki kokosowe, posiekane orzechy i pokrojone w małą kostkę ananasy, dalej ubijać mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodawać łyżką mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i cynamonem. Formę prostokątną wysmarować masłem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni - wylać ciasto do blaszki i piec 60 minut do suchego patyczka. Ciasto wystudzić.Przygotować krem - do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietaną i ubijamy, dodajemy na koniec cukier puder i serek mascarpone, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, na jednej rozsmarowujemy masę krówkową i połowę kremu i przykrywamy drugą częścią ciasta, resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i posypujemy cynamonem. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego.