ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe z kremem

nazwa

Wykonanie

Mam dla was dzisiaj pyszną propozycję na świąteczne ciasto. Ciasto marchewkowe, które smakuje rewelacyjnie i ma delikatny posmak piernikowy. Przełożone pysznym kremem i kajmakiem. Zdecydowanie udana kompozycja smakowa.
Zrobiłam to ciasto testowo i zrobię ponownie właśnie na święta. Wykorzystałam przepis na ciasto z dynią, które już robiłam. Pomyślałam sobie, że skoro wyszło takie pyszne z dynią to z marchewką będzie równie pyszne.
I powiem wam, że smakuje wspaniale.
Zapraszam :-)
Składniki:
Składniki:
- 300 g marchewki (surowej i obranej)
- 3 jajka
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 225 ml oleju
- 150 g pokrojonych drobno ananasów z puszki
- 70 g wiórków kokosowych
- 70 g orzechów laskowych
- 300 g mąki pszennej typ 500
- łyżeczka przyprawy do piernika
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
dodatkowo
- 400 g śmietany 30 %
- 250 g serka mascarpone
- łyżka cukru pudru
- cynamon do posypania (ok 1 łyżeczki)
- masa krówkowa o smaku advocata (od Helio)
Wykonanie:
Jajka wbić do misy miksera i ubić je z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę, dodać powoli wlewając olej oraz startą na małych oczkach marchewkę. Wrzucić wiórki kokosowe, posiekane orzechy i pokrojone w małą kostkę ananasy, dalej ubijać mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodawać łyżką mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i cynamonem. Formę prostokątną wysmarować masłem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni - wylać ciasto do blaszki i piec 60 minut do suchego patyczka. Ciasto wystudzić.
Przygotować krem - do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietaną i ubijamy, dodajemy na koniec cukier puder i serek mascarpone, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, na jednej rozsmarowujemy masę krówkową i połowę kremu i przykrywamy drugą częścią ciasta, resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i posypujemy cynamonem. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/12/ciasto-marchewkowe-z-kremem.html