Wykonanie
Bardzo lubię indyjskie jedzenie. Wspaniały aromat przypraw, który towarzyszy gotowaniu tylko podkręca mój apetyt! Dodatkowo, taki mały sekret: moimi ulubionymi warzywami są
ziemniaki (i to nie tylko w postaci frytek ;) ).Wszyscy lubimy dania jednogarnkowe, prawda?Skład (4-8 porcji)4 średnie
ziemniaki,1
marchewka,3
czerwone cebule,2cm kawałek korzenia
imbiru,2 ząbki
czosnku,1 łyżeczka zielonej pasty
curry,1/2 świeżej
papryczki chili,2 łyżki
masła klarowanego,200ml
mleka kokosowego,3-4 kostki
mrożonego szpinaku lub garść świeżego drobno posiekanego,1 puszka krojonych
pomidorów,2 łyżki mielonych
migdałów,około 1 szklanki
wody,sok z 1
limonki,
sól i
pieprz do smaku,
wiórki kokosowe do podania.Na patelni rozgrzać
masło klarowane.
Cebulkę,
czosnek,
papryczkę chili i
imbir drobno posiekać, wrzucić na patelnie, posolić, dodać pastę
curry i podsmażyć.
Marchewkę oskrobać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i także wrzucić na patelnie. Całość przemieszać i dusić pod przykryciem przez kilka minut.Gdy wszystkie
przyparwy przesiąkną swoim aromatem i będą miękkie dodać
mrożony szpinak,
pomidory krojone oraz szklankę
wody (ja odmierzam puszką, od razu też wypłukuję reszkę
pomidorów). Całość ponownie przykryć.
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na 1-2cm kostkę. Dodać
ziemniaki do gotującego się sosu, przykryć i gotować na małym ogniu.Gdy sos się zredukuje, a
szpinak będzie rozpuszczony a
ziemniaki zmiękną, dodać mielone
migdały oraz
mleko kokosowe, wymieszać, spróbować dodać
sól i
pieprz do smaku. Na koniec dodać
sok z limonki. Jeśli trzeba to gotować jeszcze chwilę. Gdy całość będzie gotowa, dla ozdoby można całość posypać wiórkami kokosowymi.


Wartość odżywcza porcji – 200g gotowej potrawyEnergia 162kcal
Białko 4gTłuszcz 13gWęglowodany 10gBłonnik pokarmowy 3gIndeks glikemiczny Niski 48Ładunek glikemiczny Niski 6Oceń przepis:

Przepis naOpublikowano2015-02-10Czas przygotowania5MCzas gotowania25MCałkowity czas30MŚrednia ocena4na podstawie 7 ocenBezglutenowe do 30 minut Jednogarnkowe Przepisy wegańskie Wegetariańskie obiadyTagi bez
cukru limonka mleko kokosowe pomidory w puszce ziemniakiAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisDietetyk w zespole
Grochem o Garnek - Poznajcie Anię!Następny wpisKoktajl z
jarmużu i
granatuNajlepsze
ziemniaki pieczone w skórkachUwielbiam
ziemniaki, tak naprawdę w każdej postaci [...] Czytaj dalej +Zupa z dyni i pieczonych
pomidorówZa oknem pogoda w kratkę, czasami jeszcze czuć lat [...] Czytaj dalej +Szybki obiad wegetariański –
Curry pomidorowe z
dyniąCzy wiesz, że
koncentrat pomidorowy jest świetnym [...] Czytaj dalej +Orientalna zupa krem z
soczewicyZupa idealna na zimę, najlepsza zaraz po kremie z [...] Czytaj dalej +