ßßß Cookit - przepis na Potrawka indyjska z ziemniakami

Potrawka indyjska z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię indyjskie jedzenie. Wspaniały aromat przypraw, który towarzyszy gotowaniu tylko podkręca mój apetyt! Dodatkowo, taki mały sekret: moimi ulubionymi warzywami są ziemniaki (i to nie tylko w postaci frytek ;) ).
Wszyscy lubimy dania jednogarnkowe, prawda?
Skład (4-8 porcji)
4 średnie ziemniaki,
1 marchewka,
3 czerwone cebule,
2cm kawałek korzenia imbiru,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka zielonej pasty curry,
1/2 świeżej papryczki chili,
2 łyżki masła klarowanego,
200ml mleka kokosowego,
3-4 kostki mrożonego szpinaku lub garść świeżego drobno posiekanego,
1 puszka krojonych pomidorów,
2 łyżki mielonych migdałów,
około 1 szklanki wody,
sok z 1 limonki,
sól i pieprz do smaku,
wiórki kokosowe do podania.
Na patelni rozgrzać masło klarowane. Cebulkę, czosnek, papryczkę chili i imbir drobno posiekać, wrzucić na patelnie, posolić, dodać pastę curry i podsmażyć. Marchewkę oskrobać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i także wrzucić na patelnie. Całość przemieszać i dusić pod przykryciem przez kilka minut.
Gdy wszystkie przyparwy przesiąkną swoim aromatem i będą miękkie dodać mrożony szpinak, pomidory krojone oraz szklankę wody (ja odmierzam puszką, od razu też wypłukuję reszkę pomidorów). Całość ponownie przykryć.
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na 1-2cm kostkę. Dodać ziemniaki do gotującego się sosu, przykryć i gotować na małym ogniu.
Gdy sos się zredukuje, a szpinak będzie rozpuszczony a ziemniaki zmiękną, dodać mielone migdały oraz mleko kokosowe, wymieszać, spróbować dodać sól i pieprz do smaku. Na koniec dodać sok z limonki. Jeśli trzeba to gotować jeszcze chwilę. Gdy całość będzie gotowa, dla ozdoby można całość posypać wiórkami kokosowymi.
Wartość odżywcza porcji – 200g gotowej potrawy
Energia 162kcal
Białko 4g
Tłuszcz 13g
Węglowodany 10g
Błonnik pokarmowy 3g
Indeks glikemiczny Niski 48
Ładunek glikemiczny Niski 6
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2015-02-10
Czas przygotowania
5M
Czas gotowania
25M
Całkowity czas
30M
Średnia ocena
4
na podstawie 7 ocen
Bezglutenowe do 30 minut Jednogarnkowe Przepisy wegańskie Wegetariańskie obiady
Tagi bez cukru limonka mleko kokosowe pomidory w puszce ziemniaki
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Dietetyk w zespole Grochem o Garnek - Poznajcie Anię!
Następny wpis
Koktajl z jarmużu i granatu
Najlepsze ziemniaki pieczone w skórkach
Uwielbiam ziemniaki, tak naprawdę w każdej postaci [...] Czytaj dalej +
Zupa z dyni i pieczonych pomidorów
Za oknem pogoda w kratkę, czasami jeszcze czuć lat [...] Czytaj dalej +
Szybki obiad wegetariański – Curry pomidorowe z dynią
Czy wiesz, że koncentrat pomidorowy jest świetnym [...] Czytaj dalej +
Orientalna zupa krem z soczewicy
Zupa idealna na zimę, najlepsza zaraz po kremie z [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2015/02/indyjska-potrawka-z-ziemniakami