Wykonanie
Ta zupa to wspomnienie tegorocznej "zimy". W tym roku robiłam ją średnio co dwa tygodnie i do dzisiaj mi się nie przejadła. Pyszna, kremowa, aromatyczna, rozgrzewająca...bohaterka dzisiejszego wpisu - zupa-krem z
pomidorów.

Składniki:dwie łyżeczki
oliwy z oliwek1
listek laurowy3
marchewki pokrojone w plasterki2
czerwone cebule pokrojone w kostkę2 zmiażdżone ząbki
czosnku2 cm kawałek
imbiru pokrojony w plasterkijedna trzecia
papryczki chilli, drobno posiekanej razem z pestkami (ja użyłam suszonej z własnego zbioru)1 łyżka
mąki pełnoziarnistej2 puszki
pomidorów krojonych4 średniej wielkości
ziemniaki obrane i pokrojone w kostkęszklanka
wodygarść umytych listków
bazylii250 ml
mleka (dla urozmaicenia może być to
mleko kokosowe)
sól,
pieprz,
cukierpodprażone
kiełki - do podaniaPrzygotowanie:1. W garnku rozgrzałam
oliwę, wrzuciła
liść laurowy i przez kilka minut go smażyłam, aż uwolnił swój aromat.2. Dodałam
marchewkę i smażyłam ok. 3 minuty na najmniejszym ogniu, po czym oprószyłam delikatnie
solą i
cukrem, wymieszałam i dusiłam pod przykryciem przez kolejne 3 minuty.3. Dodałam
imbir, papryczkę,
cebulę i
czosnek i dalej dusiłam pod przykryciem przez kolejnych 5 minut.4. Posypałam wszystko
mąką, wymieszałam i smażyłam przez ok. pół minuty (tak, aby
mąka się nie zarumieniła).5. Dodałam
pomidory,
ziemniaki i szklankę
wody, doprawiłam wszystko
solą i
pieprzem.6. Całość gotowałam bez przykrycia (na małym ogniu) przez 30 minut, aż zupa zgęstniała.7. Kiedy zupa przestygła wyjęłam
liść laurowy, dodałam
bazylię oraz
mleko i wszystko zblendowałam (pamiętajcie, aby nie blendować gorącej zupy - wtedy bardzo tępią się ostrza blendera).8. Zblendowany krem zagotowałam, podając dekorowałam
kiełkami i listami
bazylii.


Ten przepis bierze udział w akcji: