ßßß Cookit - przepis na Gnocchi z sosem pomidorowym i mozarellą

Gnocchi z sosem pomidorowym i mozarellą

nazwa

Wykonanie

Kolejną propozycją na Pomidorowy Tydzień są gnocchi w sosie pomidorowym i z mozarellą . Przyznam się, że bardzo rzadko robię tego typu mączne potrawy, bądź co bądź, to "brudna robota", ale może zachęcona dzisiejszym entuzjazmem mojej rodziny będę robić częściej. Gnocchi, to kluski ziemniaczane i chyba pierwszy raz robiłam je z sosem pomidorowym . Sos jest bardzo prosty i mocno pomidorowy a dodatek mozarelli sprawia, że cała potrawa ma bardzo fajny smak. Przepis pochodzi z książki Aldo Zilli "The Zilli Cookbook ".
Gnocchi:
1 kg ziemniaków
2 żółtka
200 g mąki plus dodatkowo do posypania blatu
1 litr wody
sól
Ziemniaki gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Obieramy ze skórki i tłuczemy je na puree, przyprawiamy solą, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Rolujemy ciasto na dobrze podsypanym blacie(lub stolnicy) na wałek o średnicy ok 1 cm i kroimy na 2 cm części. Każdą cząstkę nakładamy na widelec i dociskamy palcem. Do gotującej się wody, dodajemy gnocchi, ok 40 naraz, gdy wypłyną, gotujemy jeszcze ok 40 sek i wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Sos pomidorowy:
60m ml oliwy
1 mała cebula, pokrojona
1 ząbek czosnku, zmiażdzony
puszka pomidorów
pęczek świeżej bazylii
2 liście laurowe
8 plastrów sera mozarella
sól i świeżo zmielony pieprz
Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, uważając, żeby nie zbrązowiała. Dodajemy czosnek, pomidory, bazylię i liscie laurowe i gotujemy na małym ogniu ok 30 min. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Gnocchi mieszamy z sosem, rozkładamy na talerze i na każdym kładziemy po 2 plastry mozarelli. Grillujemy, aż do momentu, gdy ser delikatnie zbrązowieje.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/08/gnocchi-z-sosem-pomidorowym-i-mozarell.html