Wykonanie
Kolejną propozycją na
Pomidorowy Tydzień są gnocchi w
sosie pomidorowym i z
mozarellą . Przyznam się, że bardzo rzadko robię tego typu mączne potrawy, bądź co bądź, to "brudna robota", ale może zachęcona dzisiejszym entuzjazmem mojej rodziny
będę robić częściej. Gnocchi, to kluski ziemniaczane i chyba pierwszy raz robiłam je z
sosem pomidorowym .
Sos jest bardzo prosty i mocno
pomidorowy a dodatek
mozarelli sprawia, że cała potrawa ma bardzo fajny smak. Przepis pochodzi z książki Aldo Zilli "The Zilli Cookbook ".
Gnocchi:1 kg
ziemniaków2
żółtka200 g
mąki plus dodatkowo do posypania blatu1 litr
wodysólZiemniaki gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Obieramy ze skórki i tłuczemy je na puree, przyprawiamy
solą, dodajemy
żółtka i zagniatamy ciasto. Rolujemy ciasto na dobrze podsypanym blacie(lub stolnicy) na wałek o średnicy ok 1 cm i kroimy na 2 cm części. Każdą cząstkę nakładamy na widelec i dociskamy palcem. Do gotującej się
wody, dodajemy gnocchi, ok 40 naraz, gdy wypłyną, gotujemy jeszcze ok 40 sek i wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Sos pomidorowy:60m ml
oliwy1 mała
cebula, pokrojona1 ząbek
czosnku, zmiażdzonypuszka
pomidorówpęczek świeżej
bazylii2
liście laurowe8 plastrów
sera mozarellasól i świeżo zmielony
pieprzNa rozgrzanej
oliwie smażymy
cebulę, uważając, żeby nie zbrązowiała. Dodajemy
czosnek,
pomidory,
bazylię i
liscie laurowe i gotujemy na małym ogniu ok 30 min. Przyprawiamy
solą i
pieprzem.Gnocchi mieszamy z sosem, rozkładamy na talerze i na każdym kładziemy po 2 plastry
mozarelli. Grillujemy, aż do momentu, gdy
ser delikatnie zbrązowieje.