Wykonanie
Musiałam jakoś wypróbować mojego Kitusia i tak stałam przy nim i myślałam co by tu zrobić… Najbardziej chciałam wypróbować mieszadło z hakiem, które stosujemy do
ciast drożdżowych. Czy kupienie KitchenAida zakończy moje długie batalie wyrabiania ciasta drożdżowego? Musiałam to sprawdzić i w końcu pomyślałam, że
czemu by nie spróbować zrobić wegańskie ciasto drożdżowe? ;) Do tego w misce z
owocami znalazłam wspaniałe, lekko dojrzałe
gruszki, w szufladzie z
orzechami zachęciły mnie do siebie
nerkowce i tak oto powstał ten przepis! :) I wiecie co? To naprawdę oznacza koniec ery wyrabiania ręcznego, ciasto wyszło przepyszne! Ideał!Skład (tortownica o średnicy 24cm)1/2 szklanki
mleka roślinnego,50g świeżych
drożdży,1/2 szklanki
cukru trzcinowego (+ więcej do posypania i karmelizacji),1/2 szklanki
oleju rzepakowego (+ trochę więcej do
gruszek),1
banan,2 i 1/2 szklanki
mąki (u mnie pół na pół zwykła z pełnoziarnistą, można zrobić tylko pełnoziarnistą, mi akurat się skończyła),2 łyżeczki
cynamonu,2
gruszki,1 łyżeczka
masła roślinnego (opcjonalnie)garść
orzechów nerkowca.
Mleko lekko podgrzać (ale nie powinno być gorące) pokruszyć do niego
drożdzę i dodać odrobinę
cukru. Wymieszać i odstawić na 10 minut, aż zaczną pracować.
Banana rozdrobnić widelcem i zmiksować razem z
olejem oraz resztą
cukru (miksować, aż do rozpuszczenia
cukru). Do mieszaniny wmiksować
mleko z
drożdżami i dodać
mąkę oraz
cynamon. Całość wyrabiać mikserem z hakiem lub ręcznie, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk (minimum kilka minut). Wyrobione ciasto przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na 5-6 kawałków. Na suchej patelni uprażyć
orzechy nerkowca, do przyrumienienia, zdjąć. Na tej samej patelni rozgrzać odrobinę
oleju i wrzucić na niego
gruszki, jak się przyrumienią to dodać
masło (dzięki temu powstanie nieklarowny sos) oraz posypać 2-3 łyżkami
cukru trzcinowego. Trzymać
gruszki na małym ogniu aż
cukier się rozpuści, mieszać od czasu do czasu.
Gruszki powinny pozostać jędrne i nie rozpadać się. Gdy
cukier się rozpuści dodać podprażone
orzechy nerkowca, całość wymieszać i zdjąć z gazu. Odstawić do przestudzenia.Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować
mlekiem i posypać odrobiną
cukru i
cynamonu. Na ciasto wyłożyć równomiernie przestudzone
gruszki z
nerkowcami.Formę z
ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec około 50minut, sprawdzając co jakiś czas czy ciasto się już nie rumieni. Zarumienione ciasto wyjąć z piekarnika i pozwolić mu przestygnąć, dopiero później wyjąć z formy. Smacznego!




Oceń przepis:

Przepis naOpublikowano2014-07-18Czas przygotowania1HCzas gotowania50MCałkowity czas1H50MŚrednia ocena5na podstawie 4 ocenCiasta Jesień Przepisy wegańskieTagi bez
jajek DrożdżoweAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisFaszerowany
bakłażan z
pomidorami i
mozzarelląNastępny wpisBezglutenowe pancakes z
borówkamiBezglutenowe ciasto z
rabarbarem i
olejem rzepakowymWiosna już na dobre zagościła za naszymi oknami. O [...] Czytaj dalej +Ciasto
czekoladowe bez
jajekPyszne, wilgotne ciasto przypominające brownie. Po [...] Czytaj dalej +Ciasto
jogurtowe z
owocamiTruskawski!
Morele! Wiosna! Gdy zobaczyłam przepis [...] Czytaj dalej +Ciasto
czekoladowe bez
mąkiCiasto bezglutenowe, zamiast
mąki używamy
migdałów [...] Czytaj dalej +