ßßß Cookit - przepis na Wegańskie ciasto drożdżowe z gruszkami i orzechami nerkowca

Wegańskie ciasto drożdżowe z gruszkami i orzechami nerkowca

nazwa

Wykonanie

Musiałam jakoś wypróbować mojego Kitusia i tak stałam przy nim i myślałam co by tu zrobić… Najbardziej chciałam wypróbować mieszadło z hakiem, które stosujemy do ciast drożdżowych. Czy kupienie KitchenAida zakończy moje długie batalie wyrabiania ciasta drożdżowego? Musiałam to sprawdzić i w końcu pomyślałam, że czemu by nie spróbować zrobić wegańskie ciasto drożdżowe? ;) Do tego w misce z owocami znalazłam wspaniałe, lekko dojrzałe gruszki, w szufladzie z orzechami zachęciły mnie do siebie nerkowce i tak oto powstał ten przepis! :) I wiecie co? To naprawdę oznacza koniec ery wyrabiania ręcznego, ciasto wyszło przepyszne! Ideał!
Skład (tortownica o średnicy 24cm)
1/2 szklanki mleka roślinnego,
50g świeżych drożdży,
1/2 szklanki cukru trzcinowego (+ więcej do posypania i karmelizacji),
1/2 szklanki oleju rzepakowego (+ trochę więcej do gruszek),
1 banan,
2 i 1/2 szklanki mąki (u mnie pół na pół zwykła z pełnoziarnistą, można zrobić tylko pełnoziarnistą, mi akurat się skończyła),
2 łyżeczki cynamonu,
2 gruszki,
1 łyżeczka masła roślinnego (opcjonalnie)
garść orzechów nerkowca.
Mleko lekko podgrzać (ale nie powinno być gorące) pokruszyć do niego drożdzę i dodać odrobinę cukru. Wymieszać i odstawić na 10 minut, aż zaczną pracować.
Banana rozdrobnić widelcem i zmiksować razem z olejem oraz resztą cukru (miksować, aż do rozpuszczenia cukru). Do mieszaniny wmiksować mleko z drożdżami i dodać mąkę oraz cynamon. Całość wyrabiać mikserem z hakiem lub ręcznie, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk (minimum kilka minut). Wyrobione ciasto przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na 5-6 kawałków. Na suchej patelni uprażyć orzechy nerkowca, do przyrumienienia, zdjąć. Na tej samej patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić na niego gruszki, jak się przyrumienią to dodać masło (dzięki temu powstanie nieklarowny sos) oraz posypać 2-3 łyżkami cukru trzcinowego. Trzymać gruszki na małym ogniu aż cukier się rozpuści, mieszać od czasu do czasu. Gruszki powinny pozostać jędrne i nie rozpadać się. Gdy cukier się rozpuści dodać podprażone orzechy nerkowca, całość wymieszać i zdjąć z gazu. Odstawić do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować mlekiem i posypać odrobiną cukru i cynamonu. Na ciasto wyłożyć równomiernie przestudzone gruszki z nerkowcami.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec około 50minut, sprawdzając co jakiś czas czy ciasto się już nie rumieni. Zarumienione ciasto wyjąć z piekarnika i pozwolić mu przestygnąć, dopiero później wyjąć z formy. Smacznego!
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2014-07-18
Czas przygotowania
1H
Czas gotowania
50M
Całkowity czas
1H50M
Średnia ocena
5
na podstawie 4 ocen
Ciasta Jesień Przepisy wegańskie
Tagi bez jajek Drożdżowe
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Faszerowany bakłażan z pomidorami i mozzarellą
Następny wpis
Bezglutenowe pancakes z borówkami
Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i olejem rzepakowym
Wiosna już na dobre zagościła za naszymi oknami. O [...] Czytaj dalej +
Ciasto czekoladowe bez jajek
Pyszne, wilgotne ciasto przypominające brownie. Po [...] Czytaj dalej +
Ciasto jogurtowe z owocami
Truskawski! Morele! Wiosna! Gdy zobaczyłam przepis [...] Czytaj dalej +
Ciasto czekoladowe bez mąki
Ciasto bezglutenowe, zamiast mąki używamy migdałów [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2014/07/weganskie-ciasto-drozdzowe-z-gruszkami-i-orzechami-nerkowca