Wykonanie

Weekend zleciał jak z bicza strzelił. Sobotę spędziłam w towarzystwie wielkopolskich blogerek. Byłyśmy w Warszawie na Food Blogger
Fest. Było ciekawie! A niedziele spędziłam na wygłupach z moimi chłopakami. Oczywiście w
między czasie musiałam coś upiec, moja
kawka czuła się taka samotna :D A że
czekolady i
bananów u nas zawszę pod dostatkiem padło na tartę. Tartę na kruchym spodzie z dodatkiem mielonych
migdałów w połączeniu z
bananami i
czekoladą tworzy smaczne połączenie.Składniki:Ciasto:200 g
mąki50 g zmielonych
migdałów100 g
cukru trzcinowego150 g
masła1
jajkoszczypta
soliNadzienie :3
banany100 g
czekolady mlecznej albo gorzkiej150 ml
mleka1
jajko1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
masłaForma do tarty 20 cm
Mąkę przesiać, dodać
masło i pokroić. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przenieść na formę, docisnąć do brzegów i po nakłuwać ciasto widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 *C na 15 minut.
Banany obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić
masło wrzucić
banany, posypać
cynamonem i chwilę podsmażyć. Nad garnkiem z gotującą się
wodą umieścić miskę z połamana
czekoladą,
mlekiem i
jajkiem. Podgrzewać cały czas mieszając do rozpuszczenia
czekolady. Wyjąć z piekarnika ciasto, wyłożyć
banany, polać masą
czekoladową i włożyć do piekarnika na 20 minut.
