ßßß
Weekend zleciał jak z bicza strzelił. Sobotę spędziłam w towarzystwie wielkopolskich blogerek. Byłyśmy w Warszawie na Food Blogger Fest. Było ciekawie! A niedziele spędziłam na wygłupach z moimi chłopakami. Oczywiście w między czasie musiałam coś upiec, moja kawka czuła się taka samotna :D A że czekolady i bananów u nas zawszę pod dostatkiem padło na tartę. Tartę na kruchym spodzie z dodatkiem mielonych migdałów w połączeniu z bananami i czekoladą tworzy smaczne połączenie.Składniki:Ciasto:200 g mąki50 g zmielonych migdałów100 g cukru trzcinowego150 g masła1 jajkoszczypta soliNadzienie :3 banany100 g czekolady mlecznej albo gorzkiej150 ml mleka1 jajko1/2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka masłaForma do tarty 20 cmMąkę przesiać, dodać masło i pokroić. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przenieść na formę, docisnąć do brzegów i po nakłuwać ciasto widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 *C na 15 minut.Banany obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło wrzucić banany, posypać cynamonem i chwilę podsmażyć. Nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić miskę z połamana czekoladą, mlekiem i jajkiem. Podgrzewać cały czas mieszając do rozpuszczenia czekolady. Wyjąć z piekarnika ciasto, wyłożyć banany, polać masą czekoladową i włożyć do piekarnika na 20 minut.