ßßß Cookit - przepis na Tarta bananowo-czekoladowa

Tarta bananowo-czekoladowa

nazwa

Wykonanie

Weekend zleciał jak z bicza strzelił. Sobotę spędziłam w towarzystwie wielkopolskich blogerek. Byłyśmy w Warszawie na Food Blogger Fest. Było ciekawie! A niedziele spędziłam na wygłupach z moimi chłopakami. Oczywiście w między czasie musiałam coś upiec, moja kawka czuła się taka samotna :D A że czekolady i bananów u nas zawszę pod dostatkiem padło na tartę. Tartę na kruchym spodzie z dodatkiem mielonych migdałów w połączeniu z bananami i czekoladą tworzy smaczne połączenie.
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
50 g zmielonych migdałów
100 g cukru trzcinowego
150 g masła
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie :
3 banany
100 g czekolady mlecznej albo gorzkiej
150 ml mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka masła
Forma do tarty 20 cm
Mąkę przesiać, dodać masło i pokroić. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przenieść na formę, docisnąć do brzegów i po nakłuwać ciasto widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 *C na 15 minut.
Banany obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło wrzucić banany, posypać cynamonem i chwilę podsmażyć. Nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić miskę z połamana czekoladą, mlekiem i jajkiem. Podgrzewać cały czas mieszając do rozpuszczenia czekolady. Wyjąć z piekarnika ciasto, wyłożyć banany, polać masą czekoladową i włożyć do piekarnika na 20 minut.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/02/tarta-bananowo-czekoladowa.html