ßßß
Składniki:340 g mąki3/4 łyżeczki sody1/2 łyżeczki soli60 g miękkiego masła100 g cukru trzcinowego Demerara2 jajka85 ml mleka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii4 bardzo dojrzałe banany; rozgniecione widelcem230 g nutelliW misce wymieszaj mąkę, sodę i sól.W drugiej misce utrzyj masło z cukrem. Dodaj pojedynczo jajka, po każdym dokładnie miksując.
Wlej mleko, ekstrakt waniliowy i banany, zmiksuj lekko do połączenia. Wsyp mieszankę z mąki i wymieszaj łyżką.
Nutellę lekko podgrzej, tak żeby była płynna. Do małej miseczki przełóż około szklanki ciasta (u mnie było to 330 g) i połącz z nutellą.
Do keksówki posmarowanej olejem, przełóż jasne ciasto. Ciemnie ciasto nakładaj łyżką na środek, tak żeby "wpadało" do wewnątrz, a białe zostało po bokach. Piecz w 180°C przez około 50 - 60 minut (ja piekłam 70 minut w 170°C i 10 minut w 180 °C, ale pieczone w 180 upiecze się szybciej). Ciasto powinno wyjść wilgotne, więc nie piecz go do suchego patyczka. Studź w blaszce.
SMACZNEGO!




źródło: ze zmianami Nutella Banana Bread