Wykonanie
Aromatyczne i pachnące
cynamonem bułeczki - naprawdę trudno im się oprzeć. W całości upieczone z
mąki orkiszowej, w tym połowę stanowi
mąka orkiszowa pełnoziarnista. Doskonały przepis dla tych, którzy zrezygnowali z
mąki pszennej w swojej kuchni. Ciasto jest miękkie i bardzo plastyczne, łatwe do wałkowania i formowania. Nie szukaj specjalnej okazji, po prostu je upiecz. Idealne na śniadanie, do przedpołudniowej
kawy lub na podwieczorek.Składniki na 12-14 sztuk:420 g
mąka orkiszowej (pół na pół orkiszowa jasna 700 i orkiszowa pełnoziarnista)160 ml
mleka2
jajka60 g
masła60 g
cukru1/2 łyżeczki
soli1 op. suchych
drożdży50 g
masła2-3 łyżki
cukru trzcinowego1,5 łyżki
cynamonuWykonanie:wlać
mleko do rondelka, dołożyć
masło pokrojone na mniejsze kawałki i lekko podgrzaćdo misy robota odważyć obie
mąki, dodać
cukier,
sól,
drożdże, następnie wlać
mleko z rozpuszczonym
masłem, wyrabiać ciasto hakiem. W międzyczasie wbić 2
jajka i zagniatać około 8 minut do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta. Przykryć misę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętościwyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i powtórnie zagnieść. Podsypać blat
mąką i wywałkować ciasto na prostokąt 25-30 cm x 60 cmrozpuścić
masło, a
cukier wymieszać z
cynamonemrozwałkowane ciasto posmarować
masłem i posypać równomiernie
cukrem z
cynamonem. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego
boku. Zwinięty rulon pociąć na 6 cm kawałki. Każdy kawałek dokładnie w środku przycisnąć np. rączką drewnianej łyżki, żeby ładnie wywinęły się boki bułeczki. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszeniaprzed pieczeniem posmarowć pozostałym
masłem bądź
żółtkiem wymieszanym z 2-ma łyżkami
mleka. Piec 22-25 minut w 180`C. Studzić na kratceSMACZNEGO!