Wykonanie
Ot po prostu zjeść snickersa – ordynarne, niezdrowe, tuczące, fuj! Zjeść pyszne snickersowe muffinki to zupełnie inna sprawa. W końcu to domowy wypiek, a przepis pochodzi z książki Jak być domową boginią. Nie może być więc
mowy o żadnych wyrzutach sumienia.
Składniki (12 muffinek)250g
mąki6 łyżek
cukru trzcinowego1i1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSzczypta
soli6 łyżek
masła arachidowego60g
masłaJajko175ml
mleka3 snickersyPrzygotowanieRozgrzej piekarnik do 200 stopni.Przygotuj foremki do muffinek – silikonowe posmaruj
oliwą, jeśli używasz blaszki, wyłóż ją papilotkami.W niewielkim rondelku rozpuść
masło.Pokrój snickersy na niewielkie kawałki.Wymieszaj
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
sól.Dodaj
masło arachidowe i miksuj, aż powstanie ciasto o konsystencji okruchów.Dolej stopione
masło,
jajko i
mleko i zmiksuj na gładką masę.Dodaj posiekane batony i wymieszaj.Wypełnij masą foremki.Piecz 20 minut.Smacznego!Zobacz także:
Bananowe muffinki w dwóch wersjach
Borówkowe muffinki – najlepsze na świecie!Pieguski