ßßß
Uruchomiłam ponownie małą produkcję w mojej kuchni, na parapecie rośnie szczypior, w donicy pysznie spogląda bazylia, a w kiełkownicy rosną różnego rodzaju kiełki. Zimą jakoś nie miałam na nie ochoty, zapomniałam o nich i teraz na wiosę znowu królują. Pyszne, małe kiełki idealnie pasujące do sałatek czy jako dodatek na kanapki.Kiełki są smaczne i bardzo zdrowe. Są różne sposoby hodowli, ja wybrałam kiełkownicę, ponieważ mogę szybko zrobić różne ich odmiany. To nie wymaga poświęceń i pracy, trzeba tylko pamiętać, aby je podlać. Już kiedyś pisałam o kiełkach, teraz znowu się przypominam.
Do przygotowania takiej sałatki z kiełkami potrzebujemy:- garść kiełków rzodkiewki- garść kiełków brokuła- garśc kiełków fasoli mung- połowę sałaty rzymskiej- 6 rzodkiewek- pół papryki czerwonej szpiczastej- garść szczypiorku- 1 startą marchewkę- kawałek pora- 5 pomidorków koktajlowych- ząbek czosnku- mały jogurt naturalny- sól, pieprzWszystkie składniki wrzucamy do miski, oczywiście sałatę kroimy (najlepiej nożem plastikowym, ja mam taki specjalny do sałaty, lub po prostu ją rwiemy na kawałki), rzodkiewki w plasterki, por siekamy drobno, paprykę w paski dodajemy kiełki, posiekany szczypior, startą marchewkę i pokrojone na pół pomidorki. mieszamy wszystko ze sobą. Jogurt mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem, sałatkę wymieszaną ze sobą przekładamy na talerz i polewamy sosem z jogurtu. Taką sałatkę możemy podać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu, świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami.
- kiełki fasoli mung - są cennym źródłem białka, zawierają ważną dla organizmu witaminę A, B, C i E oraz sole mineralne. Obniżają także poziom złego cholesterolu i zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom. Świetnie nadają się do sałatek i surówek, dla mnie mają posmak zielonego groszku.
- kiełki brokuła - zawierają duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Ponadto pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także wzmacniają układ odpornościowy organizmu i układ nerwowy.Kiełki brokuła są lekko pikantne w smaku, świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek lub surówek.
- kiełki rzodkiewki - jest to super lek na przeziębienie, ponieważ zawierają duże ilości witaminy C. Oczyszczają drogi oddechowe i zatoki i podnoszą odporność organizmu. Są wspaniałym źródłem potasu, magnezu i jodu przyspieszającego przemianę materii. Zawierają dużo siarki przez co są korzystne dla skóry, włosów i paznokci. Posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne. Szczególnie polecane dla osób z anemią, przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Ja jem je jako dodatek na kanapki i dodaje do surówek.
Kiełki a także kiełkownice możecie znaleść w Ale Raj .
Warto docenić wielką moc i właściwości kiełków. Jest to zdrowe urozmaicenie naszej codziennej diety i bardzo smaczny dodatek do dań. Kiełki są niskokaloryczne i łatwostrawne. Kiełki są dużym źródłem mikroelementów, soli mineralnych oraz innych składników odżywczych zatem zachęcam Was do ich wypróbowania. Sama hodowla jest bardzo prosta, w naczyniu do kiełkowania umieszczamy namoczone wcześniej w wodzie kiełki (mamy trzy poziomy do wykorzystania, tak więc możemy hodować za jednym razem trzy rodzaje kiełków albo mieszać ze sobą te o zbliżonym czasie kiełkowania) i podlewamy wodą (przegotowaną i wystudzoną) rano i wieczorem i już. Wyhodowane kiełki możemy przechowywać w lodówce 3-4 dni w zamkniętym pojemniku. Dania przygotowane z dodatkiem kiełków są smaczne i zdrowe. Można oczywiście kupić gotowe kiełki w sklepie, ale te zrobione w domu są zdrowsze i mamy je zawsze pod ręką.
A Wy używacie w kuchni kiełków, napiszcie do czego je dodajecie ?