Wykonanie

Uruchomiłam ponownie małą produkcję w mojej kuchni, na parapecie rośnie
szczypior, w donicy pysznie spogląda
bazylia, a w kiełkownicy rosną różnego rodzaju
kiełki. Zimą jakoś nie miałam na nie ochoty, zapomniałam o nich i teraz na wiosę znowu królują. Pyszne, małe
kiełki idealnie pasujące do sałatek czy jako dodatek na kanapki.
Kiełki są smaczne i bardzo zdrowe. Są różne sposoby hodowli, ja wybrałam kiełkownicę, ponieważ
mogę szybko zrobić różne ich odmiany. To nie wymaga poświęceń i pracy, trzeba tylko pamiętać, aby je podlać. Już kiedyś pisałam o kiełkach, teraz znowu się przypominam.

Do przygotowania takiej sałatki z
kiełkami potrzebujemy:- garść
kiełków rzodkiewki- garść
kiełków brokuła- garśc
kiełków fasoli mung- połowę
sałaty rzymskiej- 6
rzodkiewek- pół
papryki czerwonej szpiczastej- garść
szczypiorku- 1 startą
marchewkę- kawałek
pora- 5
pomidorków koktajlowych- ząbek
czosnku- mały
jogurt naturalny-
sól,
pieprzWszystkie składniki wrzucamy do miski, oczywiście
sałatę kroimy (najlepiej nożem plastikowym, ja mam taki specjalny do
sałaty, lub po prostu ją rwiemy na kawałki),
rzodkiewki w plasterki,
por siekamy drobno,
paprykę w paski dodajemy
kiełki, posiekany
szczypior, startą
marchewkę i pokrojone na pół
pomidorki. mieszamy wszystko ze sobą.
Jogurt mieszamy z wyciśniętym
czosnkiem,
solą i
pieprzem,
sałatkę wymieszaną ze sobą przekładamy na talerz i polewamy sosem z
jogurtu. Taką
sałatkę możemy podać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu, świetnie smakuje z pieczonymi
ziemniakami.

-
kiełki fasoli mung - są cennym źródłem
białka, zawierają ważną dla organizmu witaminę A, B, C i E oraz
sole mineralne. Obniżają także poziom złego cholesterolu i zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, które zapobiegają chorobom
serca i nowotworom. Świetnie nadają się do sałatek i surówek, dla mnie mają posmak
zielonego groszku.

-
kiełki brokuła - zawierają duże ilości sulfofranu, dzięki
czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Ponadto pomagają obniżyć ciśnienie
krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także wzmacniają układ odpornościowy organizmu i układ nerwowy.
Kiełki brokuła są lekko pikantne w smaku, świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek lub surówek.

-
kiełki rzodkiewki - jest to super lek na przeziębienie, ponieważ zawierają duże ilości witaminy C. Oczyszczają
drogi oddechowe i zatoki i podnoszą odporność organizmu. Są wspaniałym źródłem potasu, magnezu i
jodu przyspieszającego przemianę materii. Zawierają dużo siarki przez co są korzystne dla skóry, włosów i paznokci. Posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne. Szczególnie polecane dla osób z anemią, przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Ja jem je jako dodatek na kanapki i dodaje do surówek.
Kiełki a także kiełkownice możecie znaleść w Ale Raj .

Warto docenić wielką moc i właściwości
kiełków. Jest to zdrowe urozmaicenie naszej codziennej diety i bardzo smaczny dodatek do dań.
Kiełki są niskokaloryczne i łatwostrawne.
Kiełki są dużym źródłem mikroelementów,
soli mineralnych oraz innych składników odżywczych zatem zachęcam Was do ich wypróbowania. Sama hodowla jest bardzo prosta, w naczyniu do kiełkowania umieszczamy namoczone wcześniej w wodzie
kiełki (mamy trzy poziomy do wykorzystania, tak więc możemy hodować za jednym razem trzy rodzaje
kiełków albo mieszać ze sobą te o zbliżonym czasie kiełkowania) i podlewamy
wodą (przegotowaną i wystudzoną) rano i wieczorem i już. Wyhodowane
kiełki możemy przechowywać w lodówce 3-4 dni w zamkniętym pojemniku. Dania przygotowane z dodatkiem
kiełków są smaczne i zdrowe. Można oczywiście kupić gotowe
kiełki w sklepie, ale te zrobione w domu są zdrowsze i mamy je zawsze pod ręką.

A Wy używacie w kuchni
kiełków, napiszcie do czego je dodajecie ?