ßßß

Składniki na kakaowy biszkopt (forma o wymiarach 25x30cm)5 jajek kasy L w temperaturze pokojowej1/3 szklanki mąki pszennej (40 g)½ szklanki mąki ziemniaczanej (70 g)2 łyżki ciemnego kakao¾ szklanki drobnego cukru do wypieków (130 g)1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli2 łyżki oleju rzepakowegoSkładniki na mleczny krem (źródło przepisu na krem: Cynamonowy pył)2,5 szklanki mleka0,5 szklanki cukru2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią2 łyżki miodu4 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej********************125g masła125 ml śmietany kremówki4 łyżeczki żelatyny0,5 szklanki gorącego mlekaSkładniki na błyszczącą polewę:8 łyżki cukru4 łyżki kakao100 g masła4 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżeczki żelatyny2 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatynyWykonanie biszkopt:Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.W mniejszej misce mieszamy mąki, kakao i proszek do pieczenia. Odstawiamy.Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany. Dodajemy w trzech partiach cukier, miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Do ubitej masy w dwóch partiach wsypujemy suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką a następnie chwilę mikserem na najniższych obrotach. Dodajemy olej i ponownie miksujemy. Puszyste ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 165 st. C z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem biszkopt sprawdzamy patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy, a ciasto przy krawędzi jest leciutko pomarszczone biszkopt jest gotowy. Wyjmujemy go z piekarnika zrzucając energicznie z ok. 15 cm na blat. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.Wykonanie mleczny krem:Mleko , cukier, cukier waniliowy, miód i obie mąki mieszamy w garnku i wstawiamy na gaz, gotując tak jak budyń . Odstawiamy do ostudzenia.Żelatynę zalewamy zimną wodą by napęczniała, a następnie rozpuszczamy w gorącym mleku.Ostudzoną masę miksujemy z masłem. Następnie cały czas miksując wlewamy śmietankę. Na końcu powoli dolewamy do masy żelatynę rozpuszczoną w mleku. Chwilę miksujemy i odstawiamy, aby masa lekko stężała.Wykonanie polewa czekoladowa:Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy. Do małego rondla wrzucamy masło, wsypujemy cukier i kakao, dodajemy jogurt, całość mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i przekładamy żelatynę, łączymy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy, aby polewa przestygła i lekko stężała.Biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty. Na jeden blat rozkładamy tężejącą mleczną masę, przykrywamy drugim i dokładnie przyciskamy Przyduszamy deską do krojenia i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na cala noc. Następnego dnia ciasto kroimy na kwadraty i polewamy polewą. Odstawiamy, aby polewa stężała.Smacznego!