Wykonanie
Puszysty,
czekoladowy biszkopt przełożony lekkim
mlecznym kremem … poporcjowany w kostki … a każda oblana błyszczącą
czekoladową polewą … Trudno się oprzeć, aby nie sięgnąć po kolejny … i kolejny kawałek 😉 Pycha!


Składniki na
kakaowy biszkopt (forma o wymiarach 25x30cm)5
jajek kasy L w temperaturze pokojowej1/3 szklanki
mąki pszennej (40 g)½ szklanki
mąki ziemniaczanej (70 g)2 łyżki ciemnego
kakao¾ szklanki drobnego
cukru do wypieków (130 g)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżki
oleju rzepakowegoSkładniki na
mleczny krem (źródło przepisu na krem:
Cynamonowy pył)2,5 szklanki
mleka0,5 szklanki
cukru2 łyżki
cukru z prawdziwą
wanilią2 łyżki
miodu4 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej********************125g
masła125 ml
śmietany kremówki4 łyżeczki
żelatyny0,5 szklanki gorącego
mlekaSkładniki na błyszczącą polewę:8 łyżki
cukru4 łyżki
kakao100 g
masła4 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżeczki
żelatyny2 łyżki gorącej
wody do rozpuszczenia
żelatynyWykonanie
biszkopt:Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.W mniejszej misce mieszamy
mąki,
kakao i
proszek do pieczenia. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka przekładamy do większej miski, dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany. Dodajemy w
trzech partiach
cukier, miksujemy. Następnie dodajemy po jednym
żółtku miksując do połączenia składników. Do ubitej masy w dwóch partiach wsypujemy suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką a następnie chwilę mikserem na najniższych obrotach. Dodajemy
olej i ponownie miksujemy. Puszyste ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 165 st. C z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem
biszkopt sprawdzamy patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy, a ciasto przy krawędzi jest leciutko pomarszczone
biszkopt jest gotowy. Wyjmujemy go z piekarnika zrzucając energicznie z ok. 15 cm na blat.
Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.Wykonanie
mleczny krem:
Mleko ,
cukier,
cukier waniliowy,
miód i obie
mąki mieszamy w garnku i wstawiamy na gaz, gotując tak jak
budyń . Odstawiamy do ostudzenia.
Żelatynę zalewamy zimną
wodą by napęczniała, a następnie rozpuszczamy w gorącym
mleku.Ostudzoną masę miksujemy z
masłem. Następnie cały czas miksując wlewamy
śmietankę. Na końcu powoli dolewamy do masy
żelatynę rozpuszczoną w
mleku. Chwilę miksujemy i odstawiamy, aby masa lekko stężała.Wykonanie
polewa czekoladowa:
Żelatynę zalewamy zimną
wodą, mieszamy i odstawiamy. Do małego rondla wrzucamy
masło, wsypujemy
cukier i
kakao, dodajemy
jogurt, całość mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i przekładamy
żelatynę, łączymy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy, aby polewa przestygła i lekko stężała.
Biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty. Na jeden blat rozkładamy tężejącą
mleczną masę, przykrywamy drugim i dokładnie przyciskamy Przyduszamy deską do krojenia i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na cala noc. Następnego dnia ciasto kroimy na kwadraty i polewamy polewą. Odstawiamy, aby polewa stężała.Smacznego!