ßßß
Składniki na ciasto:150 g masła w pokojowej temperaturze3 jajka2 łyżki miodu150 g cukru150 g mąki pszennej30 g kakaopół łyżeczki proszku do pieczeniaKeksówkę natłuścić i wyłożyć papierem. Miękkie masło utrzeć z miodem i cukrem, dodawać po jednym jajku i dalej ubijać. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie zmiksować. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45-50 min. do suchego patyczka.Składniki na nasącz:100 ml wody4 łyżki ekstraktu waniliowego lub innego alkoholuWszystkie składniki zmieszać. Wystudzone ciasto przekroić na pół, nasączyć dolny blat, wyłożyć masę, przykryć kolejnym i lekko nasączyć od góry.Składniki na masę:1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego (ugotowanego)200 ml śmietanki kremówki3 łyżeczki żelatynyŻelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody. Śmietankę ubić na sztywno, dodać masę z gotowanego mleka i dokładnie wymieszać. Wlać żelatynę i ponownie wymieszać. Tak przygotowana masą przełożyć nasączone ciasto. Przykryć, można polać polewą czekoladową i wstawić do lodówki.Smacznego:)