Wykonanie
Dzisiejsze ciasto może przypaść do gustu tym osobom, które lubią
czekoladowe wypieki. I to takie dość intensywne bo
kakao jest dość mocno wyczuwalne. Natomiast masa jest lekka jak pianka i smakuje wspaniale. Blaty koniecznie trzeba nasączyć bo nie jest to lekki
biszkopt lecz nieco cięższe ciasto. Zrobiłam je keksówce.

Składniki na ciasto:150 g
masła w pokojowej temperaturze3
jajka2 łyżki
miodu150 g
cukru150 g
mąki pszennej30 g
kakaopół łyżeczki
proszku do pieczeniaKeksówkę natłuścić i wyłożyć papierem. Miękkie
masło utrzeć z
miodem i
cukrem, dodawać po jednym
jajku i dalej ubijać. Przesiać
mąkę z proszkiem i
kakao i dokładnie zmiksować. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45-50 min. do suchego patyczka.Składniki na nasącz:100 ml
wody4 łyżki ekstraktu
waniliowego lub innego
alkoholuWszystkie składniki zmieszać. Wystudzone ciasto przekroić na pół, nasączyć dolny blat, wyłożyć masę, przykryć kolejnym i lekko nasączyć od góry.Składniki na masę:1/2 puszki
mleka skondensowanego słodzonego (ugotowanego)200 ml
śmietanki kremówki3 łyżeczki
żelatynyŻelatynę rozpuścić w kilku łyżkach
wody.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać masę z gotowanego
mleka i dokładnie wymieszać. Wlać
żelatynę i ponownie wymieszać. Tak przygotowana masą przełożyć nasączone ciasto. Przykryć, można polać
polewą czekoladową i wstawić do lodówki.Smacznego:)