ßßß Cookit - przepis na Stefanka

Stefanka

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto
3,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 jajka
200 g margaryny
4 łyżeczki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
3/4 l mleka
5 łyżek kaszy manny
5 łyżek cukru
200 g masła
ekstrakt waniliowy lub migdałowy
Polewa:
pół kostki margaryny
pół szklanki cukru
1,5 łyżki wody lub mleka
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Ciasto
Zagniatamy ciasto kruche z podanych składników. Dzielimy na 4 części, każdą część ciasta dobrze wałkujemy, wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, i pieczemy na złoty kolor przez 15 minut w 180 stopniach.
Krem
Mleko gotujemy, wsypujemy kaszę i cukier. Mieszamy, całość chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Ściągamy z ognia i studzimy. Masło ucieramy (najlepiej mikserem) i łączymy z ugotowaną, przestudzoną masą , dodajemy ekstrakt waniliowy. Placki przekładamy przygotowanym kremem.
Polewa
Składniki wkładamy do jednego naczynia. Dokładnie mieszamy i całość gotujemy . Lekko przestudzoną polewą ozdabiamy ciasto . Na polewę wysypałam migdały pokrojone.
Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej dwa dni. Placki miodowe w tym czasie zmiękną.
Źródło:http://goracykasek.blogspot.com/2014/10/stefanka.html