ßßß
Składniki:Ciasto3,5 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru2 jajka200 g margaryny4 łyżeczki miodu2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa:3/4 l mleka5 łyżek kaszy manny5 łyżek cukru200 g masłaekstrakt waniliowy lub migdałowyPolewa:pół kostki margarynypół szklanki cukru1,5 łyżki wody lub mleka2 łyżki kakaoWykonanie:CiastoZagniatamy ciasto kruche z podanych składników. Dzielimy na 4 części, każdą część ciasta dobrze wałkujemy, wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, i pieczemy na złoty kolor przez 15 minut w 180 stopniach.KremMleko gotujemy, wsypujemy kaszę i cukier. Mieszamy, całość chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Ściągamy z ognia i studzimy. Masło ucieramy (najlepiej mikserem) i łączymy z ugotowaną, przestudzoną masą , dodajemy ekstrakt waniliowy. Placki przekładamy przygotowanym kremem.PolewaSkładniki wkładamy do jednego naczynia. Dokładnie mieszamy i całość gotujemy . Lekko przestudzoną polewą ozdabiamy ciasto . Na polewę wysypałam migdały pokrojone.Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej dwa dni. Placki miodowe w tym czasie zmiękną.
