Wykonanie
Jeśli Święta, to nie może zabraknąć
miodowego akcentu. Bardzo gorąco polecam Wam Miodownik, czyli pyszne, świąteczne ciasto przełożone masą z
kaszy manny. Ciasto należy zrobić 2-3 dni wcześniej, żeby placki
miodowe razem z masą "przegryzły" się, wtedy całość nabiera idealnego smaku.Ciasto:250 g
margaryny1/2 szklanki
miodu (dałam wielokwiatowy)1 szklanka
cukru5
jajek3 i 1/2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
sody oczyszczonejKrem:7 łyżek
kaszy manny750 ml
mleka 3,2%3/4 szklanki
cukru200 g miękkiego
masła120 g
margarynyPolewa:7 łyżeczek
wody7 łyżeczek
cukru1/4 kostki
masła2 łyżki
kakaoCiasto:
Margarynę,
miód i
cukier cały czas mieszając zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy
jajka i przesianą
mąkę z
sodą oczyszczoną. Ze składników wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 3 części. W prostokątnej formie (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia rozklepujemy cienko ciasto na dnie blaszki. Każdą część ciasta pieczemy osobno przez 12 minut w 170 stopniach (termoobieg 150).Krem:
Mleko zagotowujemy z
cukrem. Do gotującego się
mleka wsypujemy powoli
kaszę mannę, cały czas mieszając, aż masa "pyknie". Pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie
masło ucieramy razem z
margaryną na puszystą masę. Następnie, po jednej łyżcze dodajemy ostudzoną
kaszę mannę i miksujemy na gładki krem. Przekładamy ostudzone placki.Polewa:
Wodę zagotowujemy z
cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy
masło oraz
kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - masa ma tylko "pyknąć". Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na cieście.Źródło: Przepisy czytelników, Nr 11/2011Smacznego!Tasty Blog na Facebook'u