ßßß
Jeśli Święta, to nie może zabraknąć miodowego akcentu. Bardzo gorąco polecam Wam Miodownik, czyli pyszne, świąteczne ciasto przełożone masą z kaszy manny. Ciasto należy zrobić 2-3 dni wcześniej, żeby placki miodowe razem z masą "przegryzły" się, wtedy całość nabiera idealnego smaku.Ciasto:250 g margaryny1/2 szklanki miodu (dałam wielokwiatowy)1 szklanka cukru5 jajek3 i 1/2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki sody oczyszczonejKrem:7 łyżek kaszy manny750 ml mleka 3,2%3/4 szklanki cukru200 g miękkiego masła120 g margarynyPolewa:7 łyżeczek wody7 łyżeczek cukru1/4 kostki masła2 łyżki kakaoCiasto:Margarynę, miód i cukier cały czas mieszając zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy jajka i przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Ze składników wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 3 części. W prostokątnej formie (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia rozklepujemy cienko ciasto na dnie blaszki. Każdą część ciasta pieczemy osobno przez 12 minut w 170 stopniach (termoobieg 150).Krem:Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wsypujemy powoli kaszę mannę, cały czas mieszając, aż masa "pyknie". Pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy razem z margaryną na puszystą masę. Następnie, po jednej łyżcze dodajemy ostudzoną kaszę mannę i miksujemy na gładki krem. Przekładamy ostudzone placki.Polewa:Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - masa ma tylko "pyknąć". Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na cieście.Źródło: Przepisy czytelników, Nr 11/2011Smacznego!Tasty Blog na Facebook'u