ßßß Cookit - przepis na Miodownik

Miodownik

nazwa

Wykonanie

Jeśli Święta, to nie może zabraknąć miodowego akcentu. Bardzo gorąco polecam Wam Miodownik, czyli pyszne, świąteczne ciasto przełożone masą z kaszy manny. Ciasto należy zrobić 2-3 dni wcześniej, żeby placki miodowe razem z masą "przegryzły" się, wtedy całość nabiera idealnego smaku.
Ciasto:
250 g margaryny
1/2 szklanki miodu (dałam wielokwiatowy)
1 szklanka cukru
5 jajek
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
7 łyżek kaszy manny
750 ml mleka 3,2%
3/4 szklanki cukru
200 g miękkiego masła
120 g margaryny
Polewa:
7 łyżeczek wody
7 łyżeczek cukru
1/4 kostki masła
2 łyżki kakao
Ciasto:
Margarynę, miód i cukier cały czas mieszając zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy jajka i przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Ze składników wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 3 części. W prostokątnej formie (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia rozklepujemy cienko ciasto na dnie blaszki. Każdą część ciasta pieczemy osobno przez 12 minut w 170 stopniach (termoobieg 150).
Krem:
Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wsypujemy powoli kaszę mannę, cały czas mieszając, aż masa "pyknie". Pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy razem z margaryną na puszystą masę. Następnie, po jednej łyżcze dodajemy ostudzoną kaszę mannę i miksujemy na gładki krem. Przekładamy ostudzone placki.
Polewa:
Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - masa ma tylko "pyknąć". Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na cieście.
Źródło: Przepisy czytelników, Nr 11/2011
Smacznego!
Tasty Blog na Facebook'u
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,332714036,title,Miodownik,index.html