ßßß
Składniki:1 kostka margaryny30 dag płynnego miodu1 kg mąki pszennej4 jajka2 łyżeczki sody1 szklanka cukru pudruMasa:2 szklanki mleka1 kostka masła1/2 szklanki cukru3/4 szklanki kaszy mannyWykonanie:Margarynę, cukier i miód gotuję i studzę. Mąkę mieszam z sodą, wlewam chłodną masę miodową, całość mieszam łyżką,aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Potem wbijam jajka i zagniatam ciasto dopóki, dopóty nie zacznie odstawać od ręki. Dzielę na trzy części, rozwałkowuję i piekę każdą z osobna. Jakieś 15-20 min w 180-200'C. Upieczone odstawiam w chłodne miejsce. W międzyczasie mleko zagotowuję i na gotujące wsypuję kaszę manną. Chwilkę podgotuję i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Ucieram masło z cukrem na puch dodając do niego po łyżce zimnej kaszy. Gotową masą przekładam placki i odstawiam na 24 godz, aby placki zmiękły, gdyż po upieczeniu są dość twarde