Wykonanie

Składniki :-
Biszkopt jasny (na dwa blaty):6
jajek2/3 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki pszennej tortowej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej-
Biszkopt kakaowy:3
jajka1/2 szklanki
cukru1/3 szklanki
mąki pszennej tortowej2-3 łyżki
kakao-Mus z
jabłek:1,5 kg kwaśnych
jabłek pokrojonych w grubą kostkę (antonówka/szara reneta)½ szklanki
cukru (można więcej jeśli lubimy mocno słodki mus)½ łyżeczki
cynamonu (można pominąć)1/3 szklanki
wody2-3 łyżki
żelatyny-Krem
waniliowy:750-800 ml
mleka180 g
cukru200 g miękkiego
masła16 g
cukru z prawdziwą
wanilią (można zastąpić 2 łyżeczkami ekstraktu z
wanilii lub pastą
waniliową)4 czubate łyżki
mąki pszennej5 czubatych łyżek
mąki ziemniaczanej4 średnie
jajkaPoncz do
kakaowego biszkopta:½ szklanki
likieru czekoladowego½ szklanki gorącej przegotowanej
wodycukier do smakuDodatkowo:250 g frużeliny wiśniowej (można zastąpić
konfiturą wiśniową podgrzaną z dodatkiem 2 łyżeczek
żelatyny80 g
gorzkiej czekoladyPrzygotowanie
Biszkopt jasny:
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno
żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa tortownica, wiec papierem wykładałam tylko dno formy). Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30-35 minut (do suchego patyczka).Upieczony
biszkopt wyjąć z piekarnika pozostawić na kilka minut w formie do przestygnięcia. Wyjąć z formy.
Biszkopt przekroić na 2 blaty.
Biszkopt kakaowy:
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno
żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać z
kakao, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.Formę o wymiarach jak przy jasnym
biszkopcie wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20-25 minut (do suchego patyczka).Upieczony
biszkopt wyjąć z piekarnika pozostawić na kilka minut w formie do przestygnięcia.Mus z
jabłek:Pokrojone w grubą kostkę
jabłka przesmażyć z 1/3 szklanki
wody,
cukrem i
cynamonem do miękkości. Do gorących dodać rozrobioną w gorącej wodzie
żelatynę (1/4 szklanki
wody), dokładnie wymieszać. Mus ostudzić, wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby stężał.Krem
waniliowy:Zagotować 500 ml
mleka z
cukrem zwykłym i
cukrem waniliowym. Pozostałe
mleko zmiksować z
jajkami i
mąką zwykłą oraz ziemniaczaną, dodać do gorącego
mleka. Gotować 1 - 2 minuty (do zgęstnienia), cały czas energicznie mieszając, żeby się nie doszło do powstania grudek. Masę budyniową wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę dodawać stopniowo po łyżce masy budyniowej (do wyczerpania budyniu) ucierając na najwyższych obrotach miksera, by nie powstały grudki. Jeśli krem będzie zbyt luźny można wstawić go na kwadrans do lodówki.Całość:Na jeden z jasnych
biszkoptów* wyłożyć stężały mus z
jabłek, wyrównać wierzch, przykryć
kakaowym biszkoptem. Przygotować poncz (wymieszać wszystkie składniki. Tak powstałym ponczem skropić
kakaowy blat.Na blat
kakaowy wyłożyć krem
waniliowy, wygładzić. Na wierzch wyłożyć frużelinę
wiśniową, przykryć jasnym
biszkoptem.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, przestudzić. Nałożyć na wierzch
biszkoptu.*można go nawilżyć ponczem np. z dodatkiem
calvadosu lub z
herbaty z
cytryną lub z dodatkiem
likieru cytrynowego (ja nawilżałam tylko blat
kakaowy)